Какво означават трите звезди върху Божията майка

0
Типично за изображението в Православната църква е Божията майка да притежава върху двете си рамена и челото три звезди
Типично за изображението в Православната църква е Божията майка да притежава върху двете си рамена и челото три звезди

Типично за изображението на Божията майка е да има върху рамената и челото си 3 звезди, показващи, че е дева преди, по време и след раждането на Божествения син.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът и редактор на официалния сайт на Българската православна църква д-р Десислава Панайотова за празника Голяма Богородица.

Божията майка винаги се изобразява в синьо и червено. Разбира се, има и икони, на които тя се изобразява изцяло в червено или само в бяло, но това са по-редки иконографски типове. Типично за изображението в Православната църква е Божията майка да притежава върху двете си рамена и челото три звезди, които показват, че тя е дева преди, по време и след раждането на своя Божествен син. Тоест тя не е познала мъж, а въплътилия се Господ Исус Христос в нея се е заченал безсеменно без участието на мъж и в този смисъл църквата постоянно изповядва чрез иконите, че тя мъж не е познала и е останала девица и след раждането. Затова се нарича невеста ненавестна т.е. ненавестена, непозната от мъж“, обясни д-р Панайотова.

По думите й на този ден най-важното е да сме извървели пътя на Богородичния пост, който е двуседмичен – от 1 до 14 август включително. „На 15 август на Успение Богородично да отидем на църква, на литургия, да сме се подготвили с изповед и с пост за Свето причастие. Да се причастим с тайните Христови по време на Светата литургия и в личната си и същевременно общата си молитва с останалите християни да измолим нейната закрила, нейната помощ в борбата със собствените грехове и със злото в света, тъй че да бъдем верни на нейния син и наш Бог Исус Христос“, допълни тя. Д-р Панайотова обясни още, че след като се причастят християните, вече постът свършва и започва празнуването на именните дни, взаимното поздравяване, но то винаги трябва да бъде в духа на вярата, на православното благочестие.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари