Започна ремонтът на църквата "Света Петка" в Русе

2
Храмът е умалено копие на златната църква във Велики Преслав, строена от цар Симеон
Храмът е умалено копие на златната църква във Велики Преслав, строена от цар Симеон Видео: БНТ

Започна дългоочакваният ремонт на църквата "Света Петка” в Русе, която от десетилетия се руши.

Тя е построена през 1943 г. и с времето сградата застрашително потъва. Сега ще бъде изцяло реконструирана с европейски средства по трансграничен проект с Румъния и с финансова помощ от държавата.

Храмът "Света Петка” е умалено копие на златната църква във Велики Преслав, строена от цар Симеон. Близо 80-годишната сграда обаче пропада ,защото е построена върху льосова основа. Десетилетия наред и свещенослужители, и миряни се надяваха да се осигурят средства за основен ремонт, информира БНТ.

"Чакаме този момент отдавна. Това свято място за Русе и за квартала - много занемарена история. Просто се радваме, че започнаха нещата да се случват", коментира Наско Кръстев.

"До последно се мъчехме, не стигаха парите, а на мен това ми беше болно, че църквата ще се събори", заяви отец Веселин Великов.

По проекта са осигурени близо милион и 600 хиляди лв. Вече е започнало укрепването на конструкцията на сградата.

"За жалост излизат доста неща, които нямаше как да бъдат предвидени в проекта и парите са недостатъчни. Отвън се оказа, че църквата е много компрометирана. Стъпалата отдолу бяха изцяло кухи", допълни отецът.

Допълнително финансиране е осигурено и от държавата. Така средствата за реконструкцията са около 2 млн. лв.

"Канализация ще има, досега църквата е нямала канализация, толкова години карахме с кофите", каза още отец Веселин Великов.

На по-късен етап ще бъдат реставрирани стенописите и иконостасът. Ще се изгради и отделен параклис с постоянна експозиция на интересни църковни реликви. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е година и осем месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари