Хората с увреждания с достъп до 112 със смартфон

0
Със специално приложение за смартфони ще могат да се подават текстови сигнали до системата
Със специално приложение за смартфони ще могат да се подават текстови сигнали до системата

Парламентът гласува Центровете на спешен телефон 112 да осигурят необходимите условия за достъп на граждани със слухови или говорни увреждания.

Това стана с приемането на промените в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 на второ четене, предаде „Фокус”.

В законопроекта е записано, че министърът на вътрешните работи, с издадена наредба в срок от една година, трябва да уреди технически достъпа на хора с увреждания до единния европейски номер за спешни повиквания. Чрез приемането на промените се синхронизира българското с европейското законодателство.

Техническото решение, с което МВР ще осигури възможност на незрящите и глухите, е специално приложение за смартфони, за което мобилните оператори ще дават безплатен достъп до интернет. Чрез него ще могат да се подават текстови сигнали до системата.

На въпрос как обаче ще се осигури достъпа на хора със слухови и говорни увреждания, които ползват обикновени телефони, зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отговори, цитиран от "Дневник":

"Смятам, че смартфоните вече са доста разпространени и на достъпни цени".

Промените бяха внесени от ПГ на "БСП лява България", които настояваха това да стане за 6 месеца. Въпреки че срокът беше удължен, депутатът от Атанас Мерджанов благодари на колегите си за подкрепата по законопроекта.

"Помислете какво е усещането, ако в апартамента ви влезе крадец или избухне пожар или на близките ви им прилошее и вие нямате възможност да повикате помощ“, мотивира той преди време промените.

Според БСП става въпрос за около 100 000 български граждани с увредени слухови и говорни възможности.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари