Хората от взривения варненски блок сами покриват щетите

0

Повечето жители на взривения варненски блок в квартал "Владислав Варненчик" се оправят сами с щетите.

Етажната собственост от злополучния вход 3 е отворила дарителска сметка, разчита се на доброволци. Стресът и психологическите рани все още са огромни (най-вероятно ще останат завинаги).

Такова е положението 50 дни след трагедията, при която загинаха трима души: бившият полицай Веселин Димитров, автор на взрива, както и две съседки – 53-годишната Мариана Василева бе намерена под отломките, а в болница месец по-късно издъхна 85-годишната Ивана Проданова. Над 10 души бяха ранени, сред тях и деца, които се лекуваха в болница. Взривната вълна нанесе огромни поражения на голяма част от входа.

Оказва се, че афишираната из медиите материална помощ е била най-вече по отношение на двата най-засегнати апартамента (единият е на Димитров), пише вестник СЕГА. Благодарение на районното кметство са били намерени фирми, които да възстановяват пораженията в тях. "На около 8  жилища се наложи подмяна на всички прозорци, защото бяха изпотрошени. Тях, а и вратите, живущите си платиха сами", се казва в коментар във "Фейсбук" на жител от вход 3. На сесията си през февруари варненският общински съвет се занима с доста въпроси, но помощ за пострадалите от блока не бе обсъждана или гласувана. Не се е чуло и за финансова подкрепа от държавата. Практически пострадалите могат да поискат еднократно 375 лв. и 500 лв. от местната власт, но отпускането им е чрез подоходен критерий. Така на хората им остава вариантът да разчитат на себе си или на дарители. Към момента по дарителска сметка са преведени 5300 лв., тепърва събранието във входа ще решава как да оползотворява средствата.

Много са въпросите, които хората ще уточняват в движение занапред – кой апартамент от какво се нуждае, кога точно ще изсъхнат помещенията, за да се вкарат мебели и т.н. След инцидента комисия се изказа положително за конструктивната годност на блока, но 14 от общо 36-те апартамента са забранени за живеене. Хората обаче постепенно се връщат в тях на своя отговорност – най-малко за да ги ремонтират.

На място край блока днес личи съпричастност. На входна врата е сложена обява, на която мъж и жена желаят да дарят гардероб, секция, килими и друго обзавеждане. Личи и надежда – до обявата е прикрепена мартеница. Другото е ужас.

"На шестия етаж живеем. (Два етажа над епицентъра на взрива – бел. авт.). Децата – на 13 и 9 години, вечер ги е страх да спят сами”, казва Таня Тошева. Тя и малчуганите са били в болница заради обгазяване. Някои от хората в блока, включително деца, се нуждаят от психологическа помощ, но, известно е, и тя струва немалко пари. 

Вчера, след като "Сега" разговаря със съветници в опит да разбере дали ОбС е отпуснал средства, групата на "Демократична България" обяви, че ще внесе такова предложение. А дарителската сметка за пострадалите във "Владислав Варненчик" е:

БАНКА ДСК – разплащателна сметка

BG25STSA93000026614112

BIC : STSABGSF

Валута : BGN

Титуляр: Етажна Собственост „ Владислав Варненчик“ бл. 302, Вх. 3

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване е начинът, по който тялото ви казва, че ви остава само 10% заряд на батерията.

Харесай Дунавмост във Фейсбук