Хората от блок Калофер живеят в страх

1
Днес обитателите на блока научиха, че дългоочакваното саниране е спряно
Днес обитателите на блока научиха, че дългоочакваното саниране е спряно Снимка: Росен Моллов / 24 часа

Кошмарна новина научиха обитателите на русенския блок „Калофер“.

Хората, които от 30 години насам живеят в ежедневен страх не само за имуществото, но и за живота си, се надяваха той да бъде спасен чрез укрепване и саниране. За това те са имали подписан договор с Община Русе, пише 24 часа.

Във вторник сутринта обаче, от градската управа им съобщили, че по нареждане на министъра в оставка Лиляна Павлова програмата е спряна и ремонти по блока няма да има. Сдружението на собствениците на етажна собственост блок бе сключило договор по Националната програма за енергийна ефективност на многоетажни жилищни сгради. Очакваше се всеки момент да бъде извършено обследване и изготвен технически паспорт на сградата. „Сега не ни остава нищо друго, освен да чакаме Вранча да тресне и да изчезнем лицето на света“, вайкаха се жителите на фаталния блок.

Една от жените призна, че си е купила апартамент тук на 12 септември тази година, без да знае каква е ситуацията. Сградата се разцепва преди трийсетина години след авария на спукан водопровод и затапена тръба с дървена талпа. Водата просмуква льосовите основи и от потъването сглобките между панелните секции се разтварят.

Разстоянието между секциите на двата входа вече надхвърля метър и блокът се уляга. Панелите и дограмите скърцат, а 46 семейства подпират мебели по стаите заради наклона. Преди 7 г. разцепването беше спряно с пилотно фундиране. Общината кандидатства с проект за финансиране на ремонта от междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет, но средства не бяха отпуснати. Изготвеният за спасяване на сградата проект беше предоставен безплатно на живеещите в блока.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари