Хората без основно образование и с неплатени данъци да не гласуват

23
Такива промени в Изборния кодекс са внесли депутати от „Воля“
Такива промени в Изборния кодекс са внесли депутати от „Воля“ Снимка: БГНЕС

Хората без основно образование и с данъчни задължения да нямат право да гласуват, а във всяка секционна избирателна комисия да бъде монтирано видеонаблюдение, което да се включва след края на изборния ден.

Такива промени в Изборния кодекс са внесли депутати от „Воля“, начело с лидера им Веселин Марешки.

Те предлагат хората, които са навършили 18 години и нямат основно образование, както и тези, които имат данъчни задължения и не са платили осигурителните си вноски и лихви към тях, да бъдат заличени от избирателните списъци, като така те няма да имат право да гласуват.

„Смятаме, че с тези мерки ще се преодолеят голяма част от съществуващите проблеми в изборния процес, които наблюдаваме от години. Хората без образование стават жертва на контролиран вот, често нямат никаква представа в какви избори участват и за кого гласуват. Както знаем, нарастващата неграмотност е един от съвременните проблеми на България. Избирателите трябва да имат капацитета да взимат осъзнато и информирано решение. От друга страна, да завършиш училище и да си съвестен данъкоплатец са задължения на всеки български гражданин. Това е начинът всеки да допринася за развитието на обществото ни. Отказът от тези задължения означава отказ от участие в обществените процеси, каквито са и едни избори. Всички граждани трябва да са равни не само в правата, но и в задълженията“, мотивират се депутатите от „Воля“.

Наред с това те предлагат всяко изборно помещение да бъде оборудвано с видеонаблюдение, което да се включва след като бъде обявен краят на изборния ден и да може да следи на живо процеса по преброяване на бюлетините на сайта на съответната районна или общинска избирателна комисия. Нататък обясняват, че камерите трябва да бъдат насочени към работните места на членовете на секционната избирателна комисия. Те на свой ред при преброяването на гласовете трябва да показват всяка бюлетина на камерата така, че да може ясно да бъде заснето отбелязването в нея.

„Въвеждането на видеонаблюдение в избирателните секции по време на преброяване на бюлетините и попълване на протоколите ще осигури прозрачност на провеждане на изборите и ще гарантира вярно отчитане на вота на гражданите. Чрез тези мерки се цели да се повиши избирателната активност и доверието на гласоподавателите. Въвежда се задължение за членовете на комисията да показват всяка една бюлетина на камерите, за да може ясно всеки гражданин да види дали описаните в протокола гласове съответстват на реалната воля на избирателя, дали недействителните бюлетини са такива и дали вярно е отчетен вота на гражданите. Всеки гражданин ще може да следи избирателните секции и да подаде сигнал, в случай на установени нарушения на Изборния кодекс. Чрез предложената мярка ще се засили контролът върху изборите и ще се повиши доверието на избирателите в действителността на изборните резултати“, изтъкват депутатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари