Холера и други болести заплашват засегнатите от земетресенията в Турция

0
Десетки хиляди хора загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция миналия месец
Десетки хиляди хора загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция миналия месец

Десетки хиляди хора загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция миналия месец

Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони в Турция, ако не бъдат взети спешни санитарни мерки, предупреждават лекари в страната, цитирани от "Хюриет дейли нюз", предаде БТА.

Проф. д-р Ейлем Улаш Саз, член на катедрата по педиатрия в Егейския университет, е отишъл като доброволец в зоната на земетресението заедно с много свои колеги, за да окаже медицинска помощ на пострадалите. Педиатрите са обслужили близо 2000 деца, някои от които са били спасени от развалините.

Саз посочи, че при лекуваните деца най-често срещани са били инфекциите на червата и дихателните пътища.

Лекарят предупреди, че в района се наблюдават много проблеми, дължащи се на лошата хигиена, липсата на тоалетни и подходящи санитарни условия и недостига на вода. По думите на експертите, ако не бъдат взети превантивни мерки, свързани с хигиената, в зоната на земетресенията може да се появят редица заразни болести - от холера до невиждани преди чревни инфекции.

Над 45 хиляди души загинаха под руините от двете земетресения на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона граждани са се изселили от района на трусовете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари