Хлябът поскъпва, никой не знае с колко

0
Цената на насъщния ще се увеличи тази година, но все още не е ясно с колко
Цената на насъщния ще се увеличи тази година, но все още не е ясно с колко

Хлябът поскъпва. Цената на насъщния ще се увеличи тази година, но все още не е ясно с колко.

Това става ясно от прогнозата на Софийската стокова борса. Причините са няколко - през миналата година пшеницата е поскъпнала с 10 процента. През 2019-а сериозен скок има и при горивата - с над 25 процента. Единствено захарта и олиото са поевтинели.

Колко точно ще струва хлябът е трудно да се прогнозира. Влияние ще окажат няколко фактора освен пшеницата, твърдят експертите в търговията на едро.

„Някои производители ще се опитат да гонят в рамките на 5-10 процента , други ще се задоволят с 1-2 процента. Пазарът е много динамичен. Расте средната работна заплата в България. От началото на тази година се повишава и минималната работна заплата”, заяви Васил Симов, председател на Софийската стокова борса пред Нова тв.

Фактор за формиране на крайна цена за потребителите е и скокът при горивата. „Специално за суровия петрол отбелязваме ръст от 27 процента. Това няма как да не повлияе не само на цените на производните на петрола, но и върху другите стоки, които се произвеждат”, каза Симов.

Хлябът ще поскъпва, заяви преди няколко дни и председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Причините за това са комплексни - от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Тя обяви, че не участват в стачки, защото ако народът остане без хляб, това означава обявяване на военно положение. "Ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя.

По думите й нямаме ясна представа как ще се отрази поскъпването върху целия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина. Суровината не беше включена в таблицата на Световната банка.

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", каза Кукушева пред БНР.

Тя не пожела да конкретизира поскъпването на хляба в следствие на тол таксите.

Кукушева отново повтори, че в хлебопроизводството има огромен сив сектор и поскъпването би увеличило неговия обем.

Другата причина за поскъпването е сушата.

"Липсата на сняг води до невъзможност растенията да създадат своя силна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите", каза Кукушева и обясни, че няма опасност България да остане без пшенична реколта.

Очакването поскъпване на цената на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари