Марияна Кукушева: Цената на газа ще повлияе върху себестойността на хляба

0
Притеснението ни сега е много голямо, но въпросът е в това не само колко ще струва синьото гориво, а дали ще има достатъчни количества, които да подсигурят хлебопроизводството у нас
Притеснението ни сега е много голямо, но въпросът е в това не само колко ще струва синьото гориво, а дали ще има достатъчни количества, които да подсигурят хлебопроизводството у нас Снимка: Булфото / архив

Притеснението ни сега е много голямо, но въпросът е в това не само колко ще струва синьото гориво, а дали ще има достатъчни количества, които да подсигурят хлебопроизводството у нас

Всичко, което се случва с цената на газа, ще се отрази върху цената на хляба, категорична е Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, цитиран от БНР.

Хлебопроизводството е най-енергоемкия бранш, защото използваме ток и газ в големи количества. Притеснението ни сега е много голямо, но въпросът е в това не само колко ще струва синьото гориво, а дали ще има достатъчни количества, които да подсигурят хлебопроизводството у нас“.

Кукушева не се ангажира с прогнози относно предполагаемото поскъпване на хляба и коментира, че евентуалното преминаване на производството изцяло на електроенергия, е дълъг и трудоемък процес.

Това не е въпрос на желание, става дума за технологии и методика. Покупката на нови производствени мощности е много дълъг процес, който трябва да се подсигури със сериозен финансов ресурс“, обясни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Още по темата чуйте в прикачения звуков файл.

По думите на експерти най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

„Всички доставки на газ са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация", увери енергийният министър Александър Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари