Хитрино посреща трета зима между лъжите и трагедията

1
Източиха парите от помощите с надписване на сметки
Източиха парите от помощите с надписване на сметки

Източиха парите с надписване на сметки, твърди селото, докато чака думата на прокуратурата.

В деня, в който собствениците на 22-те новопостроени къщи с дарените средства от държавата и Камарата на строителите получиха тържествено и шумно ключовете на домовете си, Шерафидин Ахмед, мъжът на Анифе, която изгоря във фурната на площада, след като гръмнаха цистерните, се скри зад напуканите от страшния врив стени на дома си. А на 10 декември, по време на церемонията в памет на загиналите в огнения ад преди две години, избяга в града. За да не се пръсне от мъка и без това болното му сърце от всичко, на което се е нагледал след инцидента. 

Селото се поклони пред паметта на седемте жертви на катастрофата и в отсъствието на кмета на общината Нуридин Исмаил. Той също избяга от селото. Имал друга, по-важна работа, пише вестник СЕГА.

Докато Нуридин Исмаил, кметът на Хитрино, се хвали, че други райони, също преживели бедствие, могат само да мечтаят за такова възстановяване, част от селото се чуди как да закърпи със заеми пострадалия си дом. Други спят под открито небе заради тежки ремонти, насрочени от общината насред зима.

А Бейсе Осман заделя пари за наем от мизерния семеен бюджет. Къщата й на ул. "Бузлуджа" № 24 е без покрив и вече две години тъне в разруха. Бейсе, възрастната й майка, дъщеря й, която е на инвалидна количка, и брат й, на когото също е личен асистент, вече не знаят на кого да се жалват и на какво да се надяват.

"Поболях се, вече не му искам нищо на кмета, то и парите от помощите заминаха... Източиха ги с надписване на сметките за строително-ремонтни работи", казва Шерафидин Ахмед, който вече две години не спира да се ядосва, че голяма част от дарените средства, влезли в селото за бързото му възстановяване, са присвоени. Като с ремонта на къщата на малкия му син на улица "Ивайло" №4. Така например фирмата прибрала 800 лв. за уж съборената стара мазилка според тристранния договор, който му предложили за подпис. Пак според документа при ремонта са изхвърлени три камиона боклуци, а то цялата къща да беше съборена, толкоз боклук нямаше да се срине от нея, подчертава мъжът, когото катастрофата направи вдовец. Шерафидин пита: Може ли подмяната на един покрив да струва 30-40 хил. лв. за 80 кв.м, след като в Хитрино цяла къща се продава за толкова? Значи майсторите, наети от общината, работят за повече от 2 хил. лева на квадратен метър? И какви щети е понесла една къща, щом свалените при подмяната на покрива цигли са здрави, взривната вълна не ги е поразила? Ей ги, стоят натрупани по улиците пред подновените къщи, а стопаните им чакат да ги продадат.

В селото се говори още, че ремонтът на някои къщи глътнал и по 100 хил. лева от парите, които държавата отпуснала за възстановяването му. А със 100 хиляди лева цял палат може да се направи! И че къщи, които са били необитаеми ( в част от тях и сега не живее никой), са сред първите ремонтирани. С обяснението, че собствениците им, които не живеят в България, бързали, та затова първо тях оправили. И изреждат адреси: ул. "Възраждане" 13, ул. "Пирин" 23, ул. "София" 8, ул. "Преслав" 5. На други пък им сложили нова дограма, а после решили, че къщата е за събаряне, бутнали я и вдигнали на мястото й нова. А сега карат собствениците да възстановяват парите за дограмата, монтирана върху полуразрушените къщи по решение на общината, без обществена поръчка, преди да бъде създаден общественият съвет.

"Моята къща е на около 400 метра от епицентъра, ама вече две години стои със спукани стени, без инженерна оценка за пораженията", казва Шерафидин Ахмед и подчертава, че не иска нова къща, нито нов покрив. Иска само експертно становище за укрепване на дома му. Вместо това от общината му пратили майстори, а той спрял ремонта. Защото "гледат да си вземат двете хиляди лева и да си оставят ръцете". Така станал трън в очите на кмета.

Бейсе също изгонила майсторите, които тръгнали да надстрояват люлеещите се стени на дома й и да монтират алуминиева дограма. Но не успели, защото при монтажа стената щяла да падне. Бейсе складирала в двора на къщата дограмата, не се подписала под договора, а семейството й преживяло зимата с найлони вместо с прозорци, които котките и кучетата все късали, а тя слагала нови. Според оценката на инженерно-техническите комисии къщата трябва да се събори. Но от общината пратили строителна бригада и тя разградила половината покрив. Нямало пари за другата част от покрива, както обяснили на Бейсе. В същото време с решение на БЧК за ремонта на дома й са отпуснати на два пъти средства, общо 35 хил. лв. „Оставиха ни на улицата. Казах им - ще се боря до дупка заради детето си. Ако се наложи, и до Страсбург ще стигна, за да търся човешките си права. А един господин от общината ми каза: Какво ще търсиш? Ти нямаш човешки права! В каква държава живеем? Хората в Хитрино продължават да се страхуват. Пазят се и от сянката си“, казва Бейсе.

За да се изправи по-бързо на крака Хитрино след трагедията, цяла България се обедини. Общината получи целево около 30 милиона лева - 5 милиона от държавата чрез фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика, 170 хил. лева, дарени от политическите партии. Над 2 млн. лева дариха чрез БЧК състрадателни граждани, 1.7 млн. лева - фирми. 10 от новите къщи, изградени на мястото на опустошените от огнената стихия, бяха дарени от Камарата на строителите. Една от новите сгради се появи с партийната субсидия на ГЕРБ.

Селото обаче бързо се раздели на две - едните са много доволни, другите пишат жалби.

заради начина, по който се разпределят средствата. Поради липсата на прозрачност и съмненията за злоупотреби през юни 2017 г. ДПС изключи от редиците си кмета на Хитрино Нуридин Исмаил и председателя на Общинския съвет Мустафа Ахмед. А към омбудсмана Мая Манолова заваляха над сто сигнали и оплаквания. През септември Мая Манолова отвори обществена приемна в селото и се закани, че ще инициира проверка, а зам.-кметът на общината Ахмед Ахмед отсече: "Няма на кого какво да доказваме, всичко, което сме изпълнили, е проверявано и се проверява". Манолова обаче направи и следващата крачка - сезира прокуратурата за безсъвестно изразходване на средствата и евентуални злоупотреби. В същото време в последния си отчет от 11 ноември 2018 г. фонд "Социална закрила" отсъди, че финансовият ресурс, отпуснат по проекта за подпомагане на населението на Хитрино, е правомерно разходван, мониторингът и проверките на място го доказват.

От копията на документите, с които "Сега" разполага, става ясно, че 65 кв.м застроена площ с парите на фонда струват на държавата по 130 хил. лева, а 85 кв.м. - 170 хил. лв. Така един кв.м застроена площ в Хитрино надскача по средна стойност квадратен метър на апартамент в центъра на София. В същото време качеството на строителните работи е под въпрос. Въпреки че още няма акт 16, точно къщата на ул. „Възраждане“ 43, вдигната срещу 131 хил. лева, вече е с паднал гръмоотвод. Според изказванията и на зам. социалния министър Лазар Лазаров предприетите действия в Хитрино отговарят на всички критерии за изразходване на публични средства.

Тая част от селото, която продължава да търси справедливост за безсъвестното разпределяне на дарените средства, задава и други въпроси: Защо на човек, който по време на инцидента е живеел при роднина в една от съборените къщи на центъра, е построен дом срещу 130 хил. лева - отчетна стойност, а в същото време на другите се казва:

Пари няма, вървете при Мая Манолова и журналистите, пред които много говорите, те да ви дадат, та да си ремонтирате къщите. 

82-годишният Живко Петров и жена му Славка на ул. „Бузлуджа“ 8 посред зима нямат покрив над главите си. В буквалния смисъл. Две години след инцидента изпратената от общината строителна бригада е разкрила отгоре къщата им, а възрастните хора спят в малка стаичка с натрупана до тавана покъщнина. Живко разказва, че след адския взрив, който съборил комина и изкъртил вратите, той тръгнал сам да възстановява каквото може от къщата. Сега майсторите щели да сложат гипсокартон на мястото на гредите. Какво още смятат да правят, никой не  казва. Два пъти подписвал предварителен договор –  първо за 15 хил. лв., после сумата скочила на 17 хил. лв. с ДДС. А сега от общината им казали: Парите свършиха. Така отговорили и на 76-годишната Димка Дечкова, която живее на ул. "Индже" 11. Според конструктивното становище домът й трябва да бъде ремонтиран срещу 16 963 лв. без ДДС. Сега обаче по съвет на зам.-кмета Ахмед Ахмед жената ще тегли заем, поне баня да си направи, че от труса тръбите й се затулили, пък след нея ще го плаща дъщерята. "На нашата улица направиха ремонт на съседите, на счетоводителката към общината, а при мен нищо не пипнаха. Шест жалби съм направила до кмета, една при Мая Манолова", казва  Дечкова. И допълва: От общественият съвет са виновни, те раздадоха по много пари на свои хора, всички работещи в общината се уредиха, а за другите пари не останаха", казва жената.

Севджан Акиф, общински съветник и първият председател на създадения след инцидента Обществен съвет, разказва, че през януари 2017 г. са обиколили къща по къща цялото село при минус 15 градуса. После са се разделили на три екипа, за да опишат по-бързо състоянието на вратите, прозорците и унищоженото от взривната вълна имущество. Тя обяснява така липсата на ясни критерии за раздаването на помощите: "В началото приехме едни правила за работа. Казаха ни, че отговаряме само за дарените средства, за хранителните продукти и дрехите. Трябваше да направим предложения до Националния обществен съвет за разпределяне на средствата, набрани чрез БЧК. След това се оказа, че трябва да вземаме решения, за които не сме компетентни

В онзи момент аз самата дори нямах представа колко струва един квадратен метър PVC дограма или вътрешна mdf врата. Искахме да помогнем на всички, но не успяхме". На 10 април, точно четири месеца след трагедията, Севджан Акиф напуска обществения съвет заради разклатеното си здраве. Зад посочената причина обаче прозира и друга. Общественият съвет е консултативен орган за разпределяне на даренията от кампаниите в помощ на Хитрино, в случая обаче е параван за решенията на кмета, който има решаваща дума. Повечето от 11-те членове на обществения съвет са обвързани служебно и са зависими от местната власт. За силното самодържавие на кмета Нуридин Исмаил говори и фактът, че след неговото изключване от ДПС, както и на председателя на местната структура Мустафа Ахмед, всички членове на общинския съвет подават заявления за напускане на партията. 

Въпреки многократните настоявания на хората в селото изразходваните пари да станат обществено достояние всичко и до днес се пази в дълбока тайна

Голяма част от местните не знаят срещу какви пари е ремонтиран домът им. Не са получили количествено-стойностните сметки за дейностите, включително и за поставянето на дограмата. "Не са поискали, не са им го дали. Не сме ги спрели. Всеки отчетен документ може да се вземе, след като са събрани всички подписи", казва зам.-кметът Ахмед Ахмед в обществената приемна на омбудсмана Мая Манолова.

За това, че трагедията е дала възможност на определени хора да се възползват от служебното си положение и да извлекат полза за себе си и близките си, разказва и Тунджай Акиф, чийто гараж е съборен без предупреждение. От общината дори не се обосновали защо трябва да се бутне полумасивната постройка на ул. "Рила" 1, закупена от общината с решение на общинския съвет и с идеята семейството да развива в нея малък бизнес. А когато багерът влиза в имота, Тунджай, баща му и синът му са готови да легнат пред багера, за да му попречат. Не успяват обаче да спрат разрухата. Откритата постройка с масивни каменни огради е разрушена.

През септември 2017 г. багерът бута едната стена на постройката, а на 13 декември 2017 г. отново влиза в имота по тъмно, със скрити регистрационни номера

Този път я разрушава изцяло. По случая е извършена полицейска проверка със заповед на районната прокуратура. Съдебно-техническата експертиза по административно дело 320/2017 сочи че стените на гаража, които са с дебелина 50 см, не са застрашени от самосрутване и могат да бъдат възстановени. Районният съд отменя незаконосъобразната заповед на кмета, а през октомври т. г. ВАС потвърждава решението. Общината се задължава да заплати на ощетеното семейство административни разходи в размер на 960 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари