Хиляди чакат на летището в Кабул да напуснат Афганистан

0
Малцина са  успелите да стигнат невредими до зоната за излитане, преминавайки през пропускателни пунктове на талибани и блъскащо се множество, сред което проехтяват спорадични изстрели
Малцина са успелите да стигнат невредими до зоната за излитане, преминавайки през пропускателни пунктове на талибани и блъскащо се множество, сред което проехтяват спорадични изстрели Снимка: БГНЕС

На летището в Кабул са още няколко хиляди души в готовност да напуснат страната със следващия полет

Те са от късметлиите, успели да стигнат невредими до зоната за излитане, преминавайки през пропускателни пунктове на талибани и блъскащо се множество, сред което проехтяват спорадични изстрели. Отвъд стените на летището остават още хиляди, които всячески се опитват да преминат, предава БНТ.

Кадри показват как американски войник поема малко момиченце от ръцете на мъж. Тази сцена се превърна в образ на случващото се на летището и двата свята от двете страни на стената - на онези, които ще заминат и онези, които няма да успеят.

"Президентът е решен всеки един американец, който иска да напусне Афганистан, да бъде изведен от Афганистан. Той вярва, че можем да постигнем това до 31 август", каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Американският президент Джо Байдън ще направи обръщение към нацията по темата Афганистан тази вечер в 20 часа българско време. Изявлението му ще е на фона на острите критики след признанието му, че не съжалява за решението да изтегли американските военни, които няма да водят чужда война.

Междувременно в първия петък, откакто превзеха властта, талибаните призоваха по време на традиционните молитви в джамиите, имамите да убеждават хората да не напускат Афганистан. В интервю за китайската телевизия CGTN говорител на талибаните увери, че жените могат да ходят на работа.

"Те могат да се радват, когато журналистките работят, могат да отразяват събития. Журналистките се връщат, могат да критикуват. Дори и при другите професии - учителките работят, лекарките работят, учениците учат, училищата са отворени, университетите са отворени", каза говорителят на политическото бюро на талибаните в Катар Сухаил Шахийн.

Говорителят увери, че животът в Кабул отново тече нормално, сигурността е гарантирана и талибаните са поели належащите административни дела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари