Хиляди българи са жертви на експлоатация в Италия

0
В стремежа си да намерят работа сънародниците ни са готови на големи компромиси
В стремежа си да намерят работа сънародниците ни са готови на големи компромиси Снимка: AFP

Българи в италианския регион Пулия работят на полето при тежки условия на труд.

Към днешна дата сънародниците ни в Италия са 55 000. Около 24 000 от тях работят в земеделието. Това съобщи  Валентина Васильонова от КНСБ, която наскоро се върнала от посещение в Южна Италия, предаде БНР.

Тя обясни, че 96 % от тези 24 000 души работят със срочни договори. Много от тях живеят на територията на южния италиански регион Пулия. Българите там извършват тежка физическа работа повече от 10-12 часа на ден. Условията им на живот са доста под нормалните, коментира Валентина Васильонова.

От своя страна Анелия Генова, която от 13 години живее в Италия и е културен медиатор в област Пулия, предупреди, че отиващите в Италия, за да работят, са много уязвими. Причината е, че те не знаят нито езика, нито законите, нито правата си.

Генова коментира, че в стремежа си да намерят работа нашите сънародници са готови на големи компромиси. Тя предполага, че всеки търсещ работа намира познат, който му казва, че при него има работа.

Много от хората отиват само на сезонна работа, но остават и продължават да работят с години.

През лятото се прибират домати, а през есента – маслини и други продукти. Анелия Генова отбеляза, че в Италия отиват и цели семейства, дори с децата си, с надеждата да намерят работа.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари