Херо Мустафа: В България корупцията унищожи страшно много институции

2
Според американския посланик у нас, върховенството на закона остава предизвикателство за страната ни
Според американския посланик у нас, върховенството на закона остава предизвикателство за страната ни Снимка: БГНЕС / Архив

Според американския посланик у нас, върховенството на закона остава предизвикателство за страната ни

Върховенството на закона остава едно от най-големите предизвикателства пред България. Това обяви посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на конференцията „Върховенството на закона и бизнес средата в България“. На събитието организирано от Американската търговска камара в България участваха още министърът на правосъдието Крум Зарков, както и първите дипломати на Италия, Германия и Франция, съобщи 24 ЧАСА.

"В България корупцията унищожи страшно много институции, които работят. Не е лесно, дори САЩ не са имунизирани срещу корупция. Необходима е постоянна бдителност", каза Херо Мустафа. Посланичката допълни, че страната ни има огромен потенциал, но някои фирми се страхуват, че правата им няма да бъдат спазени у нас.

"Чуваме за задкулисни сделки, практики. И ние знаем това от първа ръка", посочи Херо Мустафа. Дипломатката отбеляза, че отношенията между нашите две страни никога не са били по-силни. "България е на пътя на дългосрочен успех. Единствената област, в която не сме видели голям напредък, е върховенството на закона", отбеляза посланичката на САЩ. Тя допълни, че диверсификацията от руската енергетика се е случила бързо.

На свой ред правосъдният министър Крум Зарков призова законопроектите по Плана за възстановяване да бъдат приети. А след това и да бъдат приложени. И беше категоричен, че настоящата политическа ситуация зависи от фактора „време“, но по-важен е факторът „воля“. "Факторът „воля“ ще бъде наличен в това или следващото Народно събрание поради простата причина, че е наличен в публичното мнение на България".

Зарков наблегна на връзката между върховенството на закона и бизнес средата, между управлението чрез правила и привличането на инвестиции, между принципа, че никой не е над закона, и развитието на държавата.

По думите му България се бори, за да достигне стандартите за върховенство на закона и имаме огромен напредък. Всички законопроекти по отношение на Плана за възстановяване и върховенството на закона били изготвени в Министерство на правосъдието и задачата на Зарков е да продължи политиката на предшествениците си.

"Нямаме право да губим времето на хората, като не решаваме определени въпроси, които висят и пред бизнеса, и пред инвеститорите, когато обмислят дали да инвестират бизнеса си в конкретна държава", отбеляза Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Някойси
    Хем сте против США хем гласувате за ПП и ДБ, които проамерикански партии защитаващи чужду интереси.
  • -1
    4
    Айде бе?
    Долна сган сте, ви еб@ путката майна, американска!
  • 0
    3
    До 1
    Тъп ,ама много тъп комунист !
  • 4
    2
    Моето Име
    Ам нали вие им плащате.
  • 6
    1
    ...
    Да ти ебЪ кривогледата зелка. Мерси, че ни информира. Никой от нас не знаеше. И, магнитския "закон" си го наври дълбоко отзад и си го задръж там.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари