Херо Мустафа си тръгва оптимист за борбата с корупцията в България

2
Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел
Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел Снимка: БГНЕС / Архив

Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел

Приближавайки края на 3-годишния си мандат в България съм изключителен оптимист (за успехите на борбата с корупция). В последните години българите излязоха на улицата, поискаха върховенство на закона, показаха, че искат нов подход и че ще търсят отговорност от политическите си лидери, независимо кои са те и от кой политически спектър са. Вярвам във всеобщото желание за едно честно и отговорно управление, което да води България в правилната посока.

Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, която взе участие в конференция за борба с уязвимостта към корупцията на общинско ниво, организирана от Международния републикански институт (IRI), събрал експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт, предаде News.bg.

"Три основни приоритета е устоявала американската дипломатическа мисия в последните години - свързаност, комуникация и борба с корупцията", очерта Мустафа. И сподели, че в началото на мандата си била посъветвана от Вашингтон да не повдига темата с корупцията, защото това щяло да я направи непопулярна.

"Реших обаче, че това е една сфера, в която е много важно да се концентрираме. Още повече защото България има какво да направи в тази сфера. Корупцията забавя потенциала на България, казвам го като партньор и приятел. Не е приятно по този показател България да се класира на последно място в Европейския съюз.

През мандата си съм имала множество оплаквания за корупция, както и от огромни американски концерни, така и от малки български фирми", сподели посланикът.

Като ключов пример от страна на САЩ за борба с корупцията на местно ниво Херо Мустафа даде поставянето на българи в санкционния списък "Магнитски".

"Това бе, за да изпратим сигнал, че злоупотребата на тези лица с обществен ресурс няма да бъде толерирана", каза тя. Но подчерта - решението на проблема с корупцията може да дойде единствено от вътре, от българските политици, като САЩ единствено могат да бъдат партньори в тази борба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Мърша
    Върви на макя си в ГЗ. И не се връщай НИКОГА. Тук не обичаме американци!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари