Хенри Кисинджър: САЩ са на прага на война с Русия и Китай

0
Светът е на път да изпадне в опасно неравновесие, казва бившият американски държавен секретар
Светът е на път да изпадне в опасно неравновесие, казва бившият американски държавен секретар Снимка: ЕПА

Съединените щати са на прага на война с Русия и Китай заради разногласия частично предизвикани от Съединените щати и без концепция до какво ще доведе този сблъсък

Това заявява в интервю за "Уол Стрийт Джърнъл" бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, предава БНР.

Според Хенри Кисинджър светът е на път да изпадне в опасно неравновесие.

Пред "Уол Стрийт Джърнъл" на въпрос дали Съединените щати могат да се справят с враговете Русия и Китай и да ги разединят както по времето на президента Никсън - дипломатът няма прост отговор и казва, че в момента не е възможно Пекин и Москва да бъдат скарани, а единствено може да не се нагнетява напрежение и да се създават възможности.

Кисинджър предизвика критики по-рано тази година, след като заяви, че няма друг избор освен поставените въпроси за сигурността от руския президент Владимир Путин да бъдат разгледани сериозно и, че е било грешка НАТО да даде сигнал на Украйна, че може да се присъедини към алианса. Украйна според Кисинджър е сбор от територии, които руснаците смятат за свои и стабилността ще бъде по-голяма, ако Украйна действа като буфер между Русия и Запада.

Пред "Уол Стрийт Джърнъл" Кисинджър казва, че вече е късно и след поведението на Русия Украйна - официално или не - вече трябва да бъде третирана като част от пакта. И все пак дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас, но пък няма отговор как подобно решение се различава от Минските споразумения, които не успяха да решат конфликта.

По въпроса за Тайван Хенри Кисинджър изразява тревога, че Вашингтон и Пекин вървят към криза.

Политиките на двете страни позволиха прогреса на Тайвън към автономна демократична територия и това пазеше мира в продължение на 50 години, казва Кисинджър и съветва, че всяка промяна на основната структура в тези отношения е опасна.

В края на интервюто Хенри Кисинджър отказва да се самокритикува с думите, че не се самоизмъчва какво е можело да бъде направено по различен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 4
    Сащ не ги решават тези работи, твоите хора си решават така да си вземат.
  • 0
    4
    до 2 и 3
    Вие това ли разбрахте? Значи сте съгласни ако САЩ решат Странджа да е турска, а благоевградско да е македонско и вие ще сте съгласни? Като казахте референдум се сетих за оня, който проведе Горбачов преди да разпадне СССР. В Украйна над 70 % от хората гласуваха за оставане във федерацията. Хайде четете историята и мислете какво казвате и за кого гласувате, че утре и Разград може да е турски.
  • -3
    3
    до 1
    какво ще скимтиш ако Турция реши да направи едно референдумче под дулата на автомати в кърджалийско по подобие на Крим?
  • 1
    2
    до русенец
    Странджа е част от Турция, нали?
  • 4
    1
    русенец
    Тайван е част от Китай. Украйна е част от Русия. Ако САЩ продължават да си врат носа където не им е работата, може би скоро ще престанат да съществуват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари