Хемодиализата у нас е на нивото от 80-е години на миналия век

0
За една процедура на пациент у нас се плащат 144 лева
За една процедура на пациент у нас се плащат 144 лева

Държавата забрави българските пациенти на хемодиализа.

За една процедура на пациент у нас се плащат 144 лв., в които трябва да се включат транспорт, съдов достъп, имунизации, скъпоструващи медикаменти и заплати на персонала, който извършва хемодиализата.

Средствата са крайно недостатъчни и за да компенсират недостига, българските лекари купуват най-евтините материали и купуват недостатъчно лекарства, които не покриват нуждите на болните. Това е и една от основните причини за високата смъртност сред пациентите на хемодиализа у нас, коментира един от най-добрите нефролози в България д-р Николай Тодоров, цитиран от Дарик.

Според медика, който работи в Отделението по хемодиализа в столичната болница „Св. Анна", родната хемодиализа е на нивото от 80-е години на миналия век.

"В България болните са около 3000. За съжаление остава висока смъртността на болните на хемодиализа, тъй като хемодиализата не би могла да се развива да се и да върви добре при този начин на финансиране. Финансирането от години си стои на една и съща сума - 144 лева на пациент на хемодиализа", обясни д-р Тодоров.

По думите му в тази сума влизат транспорт, съдов достъп, имунизации, скъпоструващи медикаменти, заплатите на персонала за самата процедура: "Това е невъзможно. Примерът, който винаги давам - в България цената на хемодиализа е 70 евро. В Македония, Сърбия е 110 евро, в Румъния - около 115 евро, в Гърция - 200 евро, в Турция - 300 евро. Машините са едни и същи, материалите, които се ползват, са едни и същи. Не може за 70 евро да влиза всички, особено в нашето отделение, тъй като ние обслужваме окръга. Има болни, които пътуват 200 километра за хемодиализа и после още 200 обратно да се върнат - през ден. Този транспорт влиза в тези 144 лева. Ние сме в дълг спрямо болните".

Д-р Николай Тодоров обясни, че икономията се прави, като се купуват най-евтините материали: "Заплатите са недостатъчни, затова не идват млади лекари, въобще не идват сестри. Специализанти идват, но си отиват. Ние сме лекари, които сме пред пенсиониране. Аз самият съм пенсионер и работя и знам, че никога няма да се пенсионирам, докато не умра", категоричен бе медикът.

По думите му поради всички тези фактори не могат да правят ефективна хемодиализа и това е причината за високата смъртност. "Нашата хемодиализа в България, колкото и да е модерна, тя стои на нивото на 80-е години на миналия век", каза още един от най-добрите нефролози в България д-р Николай Тодоров.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари