Пациентите доплащат от джоба си 80% от цената на лекарствата

0
Близо 500 лева заделя за година едно домакинство за доплащане на лекарства
Близо 500 лева заделя за година едно домакинство за доплащане на лекарства Снимка: БГНЕС

Близо 500 лева заделя за година едно домакинство за доплащане на лекарства

75 - 80% от лекарствата се доплащат от джоба на пациентите. Това стана ясно от анализ и проучване на нагласите на населението на тема „Достъп до здравни грижи в България”, извършен съвместно с Изследователски център „ТРЕНД”. Проучването е направено от 5 до 13 юли 2022 г. между 1005 респонденти над 18 г., пише 24 ЧАСА.

Данни от световната банка показват, че от 2015 година до 2019 има 4% спад на доплащането от джоба. 461 лева заделя за година едно домакинство за доплащане на лекарства. Здравната каса плаща 25% за лекарства.

Според проучването България е слязла надолу в негативната класация по отношение на неудовлетворени потребности в ЕС от 2014 до 2019 г.

Листи на чакащи сме на 26 място, тоест 4,9%, хората не чакат за прием в болница.

По отношение на разстояние или транспорт българите са на 18 място с 2,9% неудовлетвореност.

А във финансово отношение - през 2019 сме с 14,5 на сто неудовлетвореност, над средното ниво.

Още същият ден личният лекар приема на преглед 55% от българите. 25% се приемат на следващия ден. Близо 60% биват приети от лекар-специалист в рамките на 2-3 дни. Само 4% чакат над месец.

В болница 50% се приема в същия ден, а общо са 90%, които ги приемат в рамките на два дни.

37% са удовлетворени от здравната система, а 47 на сто не са. 29% смятат, че здравеопазването е скъпо, а за 14% са високи цените на лекарствата. На трето място е лошото отношение на пациента. Доплащането за лекарства и в болниците е сериозен проблем за над половината от населението. За 27% от хората им се е случвало да не посетят лекар-специалист, тъй като нямат финансова възможност, а 19% са спрели приема на лекарства, защото нямат достатъчно средства.

Според анализа България е първа в ЕС с 53 болници на 1 млн. население. За 43% от хората болниците са достатъчни, но за 33% те не са. 26 на сто искат откриване на нови частни болници.

Възможни решения за екипа, направил проучването са повишаване на цените на клиничните пътеки, остойностяване на лекарския труд, официализация на доплащанията в системата, осигуряване на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, превенция и профилактика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари