Хазарта, проституцията, боя до смърт, робството, полигамията - децата на "либерализма"!

1
На къде отива Западът?
На къде отива Западът?

Готови ли сме да живеем в общество, където наркотиците се продават свободно в търговските центрове, където има лъскави казина в централните части на градовете, където платените жрици на любовта предлагат услугите си в държавни институции, а евтаназията е легална?

Интересен въпрос, на който демокрацията сякаш няма отговор...

Либералната идеология следва принципа, че човек може да прави всичко, стига да не влияе на околните, пише No-comment

Когато поведението ни не засяга интересите на някой друг, законът трябва да го толерира... или най-малкото да не му пречи. Всеки трябва да има правна и социална свобода, за да прави каквото поиска. Или накратко: Живей и остави другите да живеят!

Но наистина ли всичко е толкова просто? Оливър Уендъл Холмс – младши го е казал още в началото на 20-ти век: „Намесата на държавата е зло там, където не може да се докаже, че е за добро.“

Нека разгледаме следната ситуация. Робърт има пари, а Саймън – лаборатория за производство на хероин. Робърт доброволно, без никаква чужда намеса, иска да си инжектира  доза от един от най-опасните наркотици. Саймън пък иска да продава стоката си и предлага определена цена за нея. Ако приемем, че след употребата на хероина Робърт няма как да навреди на някой непознат, защо да не му е позволено да сключи сделка със Саймън? Кой има право да ограничава неговото желание да се надруса?

Или, ако този пример не ви се струва достатъчно „адекватен“, нека разгледаме друг случай. Малко по-приемлив.

Всички знаем, че трафикът на органи е забранен. Леа обаче има два идеално функциониращи бъбрека и належаща нужда от пари в брой. Рейчъл пък разполага с предостатъчно средства, но спешно се нуждае от трансплантация. Съотвтено Рейчъл иска да си купи бъбрек от Леа. Кой ще пострада, ако двете се договорят?

П.П.Важно е да се уточни, че тук не говорим за орган като сърцето, мозъка или черния дроб, а за бъбрек. Леа може да живее нормално и само с един!

Списъкът с подобни примери е безкраен... хазарт, проституция, кръвосмешение, бой до смърт, евтаназия, робство, полигамия... Безкраен!!!

На практика, ако всяка една от тези дейности се извършва доброволно, тя не би следвало да бъде нелегална. Поне според либерализма, нали така?

Гореизброените ситуации звучат абсурдно. Според някои анализатори обаче съвсем скоро Западът ще ги приема за обичайни. Въпреки че засега търговията с органи остава забранена, то в някои държави границите на нормалното вече се прекрачват. В Холандия проституцията е легална, в САЩ хазартът е напълно разрешен, а на много места леките наркотици като марихуаната вече се толерират от закона.

Това, което обаче навярно не знаете е, че Ирландия обмисля да декриминализира употребата на хероин. Белгийците пък не изключват варианта да приемат евтаназията...

На къде отива Западът, приятели? На къде???

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари