Хасан Адемов: Дефицитът в НОИ е 6 милиарда лева

0
Всички пенсионери го плащат. Заради компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система
Всички пенсионери го плащат. Заради компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система Снимка: БГНЕС

Всички пенсионери го плащат

Дефицитът в НОИ е огромен - малко над 6 млрд. лева. Този дефицит го плащат всички пенсионери. Разминава се с очакванията сегашният размер на пенсиите, които трябва да получават хората. Трябва да си посипем главата с пепел и да кажем, че не успяхме да им обясним.

Това заяви пред bTV депутатът Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание.

Той обясни разминаването с факта, че при старта на реформата преди около 19 години всичко е стъпвало върху различни вноски и осигуровки.

"Пенсионната система бе поставена в услуга на другите секторни политики, за да могат да се реформират. На базата на компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система. Цената, която се плаща, е ниската", посочи още Адемов.

Той бе категоричен - най-важното в момента е да се разбере, че младите пенсионери трябва да бъдат проактивни и да не очакват държавата да изчисли пенсиите.

"Всички родени след тази година внасят 5% от вноската за пенсия в НОИ в частни фондове. Тези 5% са от няколко години, идеята беше да станат 7%, но не се случи", обясни Адемов.

"Проектът за втора пенсия, който приехме миналата седмица, урежда периода на плащане. По този законопроект се работи от няколко години и от няколко социални министри. Лошото е, че в 12 без 5 управляващите внесоха последния законопроект. КФН внесе 36 страници доклад в НОИ, които тотално промениха смисъла на законопроекта. Това показва за пореден път, че липсва всякаква координация между държавните органи", обясни още Адемов.

"Двата пенсионни стълба не се конкурират. Идеята е вторият пенсионен стълб да допълва първия. Голямата разлика между НОИ и частните пенсионни фондове е в ролята на кандидат-пенсионера. В НОИ той представя документите и след 4 месеца започва да получава пенсия. В частния пенсионен фонд ролята му е много по-голяма и той трябва да взима много повече решения - да остави ли парите си във фонда, как точно да получава пенсията си, какъв да бъде вида на пенсията и т.н. Ролята на кандидат-пенсионера ще е много по-активна, отколкото при НОИ. Тук е големият проблем - над 80% от хората не знаят в кой частен пенсионен фонд се осигуряват. За мен трябва да има масирана медийна кампания за втората пенсия. Това може да го направят НОИ, частните пенсионни фондове, социалното министерство с подкрепата на вас медиите. Само когато има достатъчно ясна информация по темата, тогава всеки един кандидат-пенсионер ще може да вземе правилното решение за себе си", допълни Адемов.

Ако цял живот си внасял минимални пенсионни вноски, няма смисъл парите от частния пенсионен фонд да се прехвърлят в НОИ, защото и без това ще получаваш минимална пенсия, но няма да получаваш парите от индивидуалната партида в частния фонд. Същото важи и за хората, които ще получават максимална пенсия. Тя има таван и той е 1440 лева. Няма смисъл парите от частните фондове да се прехвърлят в НОИ, защото пак ще получаваш 1440 лева и ще изгубиш средствата от индивидуалната партида, обясни още депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари