Хърватия получи зелена светлина за Шенген

0
Очаква се решението да бъде публично оповестено по-късно днес
Очаква се решението да бъде публично оповестено по-късно днес Снимка: iStock

Шест години след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз (ЕС) балканската държава получава зелена светлина от Европейската комисия (ЕК) за присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава Bloomberg.

Очаква се решението да бъде публично оповестено по-късно днес, посочва човек, запознат с въпроса, който пожелал анонимност.

Европейският съвет все още трябва да подпише присъединяването към Шенген на Хърватия, която е последната страна, приета в рамките на ЕС.

Продължава да тече работата на комисията за успешното приключване на всички оценки относно Шенген в най-кратки срокове“, се казва в изявление по имейл от базираната в Брюксел комисия. „Хърватия трябва да стане пълноправен член на Шенген, след като бъдат изпълнени всички критерии“, се посочва още в него.

През юли Хърватия подаде и официална молба за присъединяване към Европейския валутен механизъм (ERM-2) - ранен етап от пътя към членството в еврозоната. Ходът ще позволи на балканската страна да се присъедини към еврозоната, в която в момента влизат 19 страни.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари