Хаос сред пенсионерите: Подведени ли са и знаят ли каква е промяната в парите им?

1
Над 1 милион възрастни хора се оказват ощетени след преизчислението на пенсиите
Над 1 милион възрастни хора се оказват ощетени след преизчислението на пенсиите Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Investor Media Group

Половината пенсионери у нас са ощетени след преизчислението на пенсиите. Те са получили по-малки суми за януари в сравнение с месец декември.

От няколко стотинки до 30 лева е разликата, с която половината пенсионери у нас посрещнаха новата година. Над 1 милион възрастни хора се оказват ощетени след преизчислението на пенсиите и така получиха по-малко средства този месец за разлика от декември, информира Bulgaria On Air.

Сега се предвиждат допълнителни средства за компенсации на разликите. През февруари пенсионерите ще получат сумите, които не взеха този месец със следващите пенсии.

"Размерът на допълнителната добавка, която ще бъде приета за тези пенсионери, които след Ковид-19 получават по-малко, е в размер на 17 милиона, което може да си позволи бюджетът заради по-високата събираемост", коментира председателят на комисията по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев.

От своя страна депутатите поискаха и добавката за Ковид-19 да се изплаща отделно или през Агенцията за социално подпомагане. Причината - голяма част от пенсионерите са в заблуда колко точно средства получават.

"Обещанието за това, че никой няма да получи по-малко, е капанът, който сами си заложиха управляваните", уточни  зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика Деница Сачева.

Изплащането на компенсациите, заедно с пенсиите, обаче, може да се окаже поредният препъни камък.

"Механизмът за изплащане на тази добавка, заедно с пенсиите доведе, до ситуация, в която непрекъснато трябва да обясняваме защо има по-малък размер на пенсията", посочи зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Най-голям е хаосът за пенсионерите, които не знаят каква е промяната в парите им.

Хората са подведени заради лошото обяснение за формулата на преизчисление, обясни икономическият експерт Мика Зайкова.

Лоша шега е изиграла и добавката за Ковид-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари