Хаос на фермерското изложение в Париж

1
Появата на Еманюел Макрон на събитието предизвика такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове
Появата на Еманюел Макрон на събитието предизвика такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове Снимка: Capture d'écran vidéo de l'Elysée

Появата на Еманюел Макрон на събитието предизвика такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове

Освирквания, протестни викове, блъсканица - традиционната визита на френски президент на Парижкото фермерско изложение често пъти е повод за конфронтация между политиката и земеделците. Но никога досега нещата не са прераствали в хаос, както вчера по време на пристигането на изложението на Еманюел Макрон, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Контекстът на фермерските протести предвещаваше "сложно гостуване" на президента на изложението. Но никой не си представяше, че при появата му ще бъде последвана от такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове, опитващи се да възпрат гневни фермери.

Протестиращите се бяха мобилизирали още от 6:00 часа сутринта местно време. Нещата ескалираха 8:00 часа, когато Макрон пристигна за церемонията по откриването на изложението, предвидена за 9:00 часа.

Последваха няколко часа са сблъсъци между гневни фермери и полицията, която ги отблъскваше. Заради животните на изложението, силите на реда нямаха право да използват сълзотворен газ. Самите животни в крайна сметка изпаднаха в паника от баталната сцена.

Заради напрежението откриването на фермерското изложение закъсня с четири часа и основната експозиционна зала, където бяха животните, беше затворена за обществеността, нещо, което не се е случвало досега, отбелязва Франс прес.

Все пак президентът успя за няколко часа да разгледа изложението. На няколко пъти той трябваше да отговаря на гневни коментари на фермери, допълва "Монд". В отговор той каза, че ситуацията с френското земеделие не е катастрофална и обеща въвеждане на ценови тавани в селскостопанските отрасли.

В петък Макрон анулира провеждането на голям дебат в пределите на фермерското изложение с участието на фермери и на синдикати от отрасъла. Идеята за този дебат се провали, след като в четвъртък се разпространиха информации, че президентът е поканил на него екологичното движение "Бунтове на земята". Макрон вчера отрече да е имал намерение да кани представители на движението.

Той замени големия дебат, който планираше с малка дискусия с представители на земеделските синдикати, преди официалното откриване на изложението. А големият дебат ще бъде организиран в близко бъдеще в Елисейския дворец.

Фермерското изложение в Париж привлича около 600 000 посетители за около девет дни. Много често то се посещава и от политици, президенти и техни опоненти.

В началото на месеца френските фермери до голяма степен преустановиха протестите си, след като премиерът Габриел Атал обеща нови мерки в тяхна подкрепа на стойност 400 милиона евро. Но протестите се подновиха през седмицата с искане за повече помощ от страна на правителството.

Заради напрежението вчера, свързано с фермерския отрасъл, Макрон не взе участие в срещата на върха на Г-7 във видеоконферентен формат от Киев и на нея го представляваше външният министър Стефан Сежурне.

Същевременно според изданието "Трибюн Димаш" Макрон е избрал Валери Айе да оглави либералната европарламентарна група "Обнови Европа", предаде Ройтерс. Тя заменя на този пост Сежурне.

Айе е малко известна на обществеността и е дъщеря на фермери, което е в нейна полза в този момент на фермерско недоволство, отбелязва изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари