Хакери точат всеки ден стотици банкови сметки в България

0
Вирус от типа „бот нет“ краде информация за потребителите
Вирус от типа „бот нет“ краде информация за потребителите

Вирус от типа „бот нет“ краде информация за потребителите                                                                                                                 

Стотици банкови сметки са атакувани от хакери всеки ден у нас. Най-често те засягат електронното банкиране, съобщава БНТ. Вирус от типа „бот нет“ краде информация за потребителите и опразва сметките им за броени секунди. Онлайн обирите на банковите сметки с перфектен замисъл са дело на престъпни групи от Русия, Украйна и бившите съветски републики. Ограбваните са клиенти на български банки, използващи услугата „Електронно банкиране“.

Банковата сметка на 20-годишния Цветомир Георгиев олекнала на два пъти само за няколко седмици. Получил съобщение от банката, че карата му е блокирана заради съображения за сигурност.

„Отидох до банката, попитах какво става и ми казаха, че някой се опитал да изтегли пари от мое име. Разблокираха ми картата, посъветваха ме да сменя ПИН кода, смених го. Когато се прибрах в интернет банкирането установих, че освен парите, които аз изтеглих, малко след това са изтеглени още една сума пари, която не съм изтеглил аз, а очевидно някой друг“, разказа Цветомир Георгиев.

В последните седмици банковите служители забелязват активизиране на онлайн кражбите. Оказва се, че на неподозирани места в уебсайта на банката се изисква ТАН код. Така вирусът копира информацията и нарежда банков превод в трети страни.

„Когато е заразен клиентски компютър, банката трудно би могла да разбере, че това се случва, защото все пак е на клиентския компютър – не при нея. Компютърът реално е под контрола на този вирус – и тук говоря за цялата комуникация, която преминава през компютъра. Използване и на други банкирания, на имейл“, обясни Лъчезар Желев, главен експерт онлайн банкови услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари