Гюргево обеща да предупреди Русе, когато палят огнища

0
Поводът е последният случай от 17 юли, когато в обедните часове крайбрежните и централните части на град Русе бяха покрити от гъста пелена и неприятни, сладникави миризми
Поводът е последният случай от 17 юли, когато в обедните часове крайбрежните и централните части на град Русе бяха покрити от гъста пелена и неприятни, сладникави миризми

Въпросът с изгаряне на следжътвените остатъци на територията на Румъния обсъдиха директорът на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова и Йоана Попеску, директор на Агенцията за околна среда в Гюргево.

Те се срещнаха преди заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна среща.

Темата за изгарянето на следжътвените остатъци в съседна Румъния е включена като извънредна точка в дневния ред на днешното заседание в Областна администрация-Русе. Поводът е последният случай от 17 юли, когато в обедните часове крайбрежните и централните части на град Русе бяха покрити от гъста пелена и неприятни, сладникави миризми. За това жителите на Русе подадоха многобройни сигнали до инспекцията и тел.112.

Българското законодателство категорично забранява третирането на обработваеми земи чрез горене. В Румъния изгарянето на следжътвените остатъци подлежи на разрешителен режим, само в случаите когато става въпрос за засегнати от заболяване култури. Директорът на Агенцията за околна среда в Гюргево поясни, че издаването на разрешителен документ става след съгласувателни процедури с няколко държавни институции.

Йоана Попеску пое ангажимент да информира РИОСВ-Русе за издаваните разрешителни, както и да бъде включено условие в документите за контролирано изгаряне, съобразено с климатичните условия.

Секретарят на Окръжен съвет на Гюргево Розван Кук обеща да информира Областния управител за обсъжданите проблем, за да се упражни контрол върху институциите, имащи отношение към проблема. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари