Гроздан Караджов: Трябва час по-скоро да разплетем възела наречен ин хаус

1
Автомагистрала „Хемус“ е голяма мечта за българите, но тя може да се превърне в голямо фиаско
Автомагистрала „Хемус“ е голяма мечта за българите, но тя може да се превърне в голямо фиаско

Автомагистрала „Хемус“ е голяма мечта за българите, но тя може да се превърне в голямо фиаско

Относно проблемите с ин хаус договорите още през февруари съм внесъл в Министерски съвет оперативна информация и съм поискал съдействие. Знаете, че след това беше назначена и външна юридическа фирма, която да обследва рисковете за държавата при различни сценарии при решението на въпроса с ин хаус договорите. АМ „Хемус“ е една голяма мечта на българите, но тя прекалено дълго се забави и може да се превърне в едно огромно фиаско. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който направи инспекция на АМ "Хемус".

"За да не стане това нещо трябва час по-скоро да разплетем възела наречен ин хаус. Знаете, че по него е заобиколена конкурсната процедура на ЗОП и е назначена една чисто държавна фирма да изпълнява тези сложни работи, както и да носи цялата строителна гаранция. Това е, което мен ме смущава, че в момента държавата строи и тя носи гаранциите за построеното, но реално е наела други фирми", допълни той.

"Много е важно да си възстановим равновесието в тази договореност. Бързо да решим този въпрос и да продължим напред, защото както виждате, ако изпуснем инициативата сега и започнат да се разотиват изпълнителите, може би наистина ще стане от една голяма българска мечта, да имаме цяла магистрала от София до Варна, да стане едно голямо фиаско", коментира Караджов.

"Развързването на лотове 4, 5 и 6 на АМ „Хемус“ трябва да върви заедно с развързването на целия проблем с ин хаус договорите, защото ако не направим тези 3 лота едновременно с 1,2 и 3, то тогава реално големият трафик между София и Варна няма да бъде поет", добави министърът.

"За лотове 7,8 и 9 изобщо не са дори проектирани. Там не стига, че трасето се налага да бъде изместено, а нямаме и готови проекти. Нямаме отчуждаване", сподели той.

"Моето желание е текущия ремонт и поддържката на републиканската мрежа да бъде подновен незабавно. Към днешна дата той е сведен до едно единствено нещо – аварийна поддръжка на републиканската пътна мрежа. Няма ремонти, няма същинска поддържка, няма смяна на мантинели. Създават се множество опасности за безопасността и живота на всички хора. Ето защо приоритет ми е това – животът на хората и да можем да ремонтираме пътищата", каза Гроздан Караджов.

"Въпросът с плащанията е фрагмент, който може да се реши и от Министерски съвет. Както каза вчера премиерът – има комисия, която прави много сериозна ревизия на нещата", завърши той

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари