Гробище за домашни любимци в Русе

4
Има начин да си спестим гледката на разлагащ се труп на нечий умрял любимец, изхвърлен в контейнера
Има начин да си спестим гледката на разлагащ се труп на нечий умрял любимец, изхвърлен в контейнера

Общинските съветници Иво Пазарджиев и Владо Владов предлагат да се гласува създаването на временна комисия за проучване на възможностите за вземане на законосъобразно и целесъобразно решение за отреждане на парцел за погребване на умрели домашни любимци.

Според тях в момента съществуващата практика е опасна за общественото здраве, тъй като при смъртта на домашния любимец една част от собствениците им ги погребват в земята, но друга директно ги изхвърлят в контейнерите. Това би могло да доведе до зловредни последствия от екологична гледна точка, считат Пазарджиев и Владов.

В днешно време за много хора домашният любимец се е превърнал в член на семейството. Нормално е след смъртта на домашно животно, на стопаните му да им бъде дадена възможност за цивилизован начин за раздяла с тялото на животното. Считаме, че е необходимо в Община Русе да бъде отреден парцел за загробване на домашни любимци.“ – се пише в предложението, адресирано до Общински съвет – Русе.

Ако това предложение бъде прието на предстоящата сесия на ОбС, Русе най-накрая ще се сдобие с подобно място, а това би решило една част от неудобствата, причинявани на гражданите към момента от гледката на разлагащ се труп на нечий умрял любимец, изхвърлен в контейнера.

В тази връзка предложението се простира и върху нуждата от промяна в общинските наредби, като следва да бъдат въведени забрани и санкции за изхвърляне на трупове на животни в кофите за смет, но и за погребването им на нерегламентирани места. Това, което Община Русе се налага да свърши и то в най-скоро време е да укаже на собствениците на мъртви животни действията, които следва те да предприемат с труповете на животните – погребване в специално отреден парцел, извозване на екарисажна площадка или в трупосъбирателни ями.

Ако предложението на Иво Пазарджиев и Владо Владов бъде прието, трябва да се създаде временна комисия, която в срок от три месеца да внесе в ОбС-Русе проект за решение на общинския съвет и при необходимост проект за промяна в общински наредби в тази връзка. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари