Грижа за кожата и косата под жарките слънчеви лъчи

0
Съвети на Шуслеровите терапевти
Съвети на Шуслеровите терапевти

Колко е хубаво най-после да се наслаждаваме на топлите слънчеви дни!

Но непремереното излагане на слънце бързо може да доведе до болезнено изгаряне на кожата. Какво препоръчват Шуслеровите терапевти при подобни обичайни за летните месеци оплаквания сподели Puls.bg.

Как да преценим тежестта на изгарянето?

Зачервената, болезнена кожа след излагане на слънце са признаци на леко до умерено слънчево изгаряне. Засегнатите кожни участъци сякаш „парят“, кожата е „напрегната“, суха, чувствителна.

Ако обаче кожата е силно зачервена, появят се мехури, подуване, а кожата започне да се лющи, вече става дума за по-тежко слънчево изгаряне. Възможно е то да е съпроводено с повишена температура, втрисане, гадене и др. В тези случаи е необходимо да се потърси помощ от медицински специалист.

Как да подпомогнем естествената регенерация?

Лекото до умерено слънчево изгаряне може да се повлияят бързо и ефективно с природни средства. Като при всяко изгаряне, охлаждането и дълбоката хидратация са от първостепенно значение.

При първи симптоми на зачервяване и болезненост на кожата може да се приложи локално Шуслеров мехлем №3 Ферум фосфорикум върху засегнатите участъци. В Шуслеровата терапия минералната сол №3 е средство за първа помощ при травми, наранявания, изгаряния поради нейния бърз обезболяващ ефект и с цел бързо овладяване на възпалителни процеси. Железният фосфат снабдява клетките с достатъчно кислород, стимулира обмяната на веществата и по този начин ускорява възстановяването. Локалното му приложение е успоредно с приема под формата на таблетки – добре е да се комбинират сол №3 и сол №8 Натриум хлоратум (за предпазване от дехидратация). Приемат се по 1 табл. от всяка сол на всеки час до настъпване на подобрение, а мехлемът се нанася неколкократно през първите дни.

Друг често срещан нежелан ефект от слънчевите лъчи е появата на пигментни петна по кожата. Те могат да ни изненадат както след еднократно слънчево изгаряне, така и с натрупването на продължителни слънчеви бани по време на лятната почивка. За да се предпазим от появата им, може да помогне Шуслерова сол №6 Калиум хлоратум, която подпомага равномерното разпределение на меланина в кожата и предпазва от нарушения в пигментацията. Можем да комбинираме приложението на солта под формата на таблетки и крем, като приемаме 3 пъти по 2 табл. дневно Шуслерова сол №6 – през целия период на интензивно излагане на слънце, а мехлем №6 нанасяме 2 пъти дневно върху места с хиперпигментация.

Минерална защита за кожата и косата

Слънчевото изгаряне е силен стрес за клетките, които претърпяват голяма загуба на течности. Това веднага се забелязва по усещането сякаш кожата е стегната, напрегната. Структурата на косъма също се влияе от ултравиолетовата радиация. Ето защо е важно да подпомогнем тялото да регулира баланса на течностите и ежедневното възстановяване на клетките.

Комбинацията от трите Шуслерови соли №1 Калциум флуоратум, №8 Натриум хлоратум и №11 Силицея е ефективна подкрепа в този аспект. С тяхна помощ регенерацията на кожата и косата може да бъде активирана и подсилена по естествен път. Сол №1 например се съдържа в клетките на най-горния слой на кожата и придава на тъканта необходимата еластичност и твърдост. Солта за баланс на течностите – сол №8, е важна за поддържането на добра хидратация в организма. А като градивен елемент на съединителната тъкан, сол №11 осигурява необходимата здравина и устойчивост. Комбинацията на тези три минерални соли се използва в Шуслеровата терапия за спешна хидратация и регенерация на организма в периоди на интензивно излагане на слънце. Солите се пият по 3 табл. от всяка, разпределени сутрин, обед и вечер. При активен начин на живот – за улеснение, всички таблетки могат да бъдат разтворени в бутилка вода, която да се изпие в рамките на няколко часа през деня.

Как действат Шуслеровите соли?

При наличие на определени минерални дефицити в тялото, минералните соли, създадени от д-р Вилхелм Шуслер през 19 век, стимулират саморегулацията на организма и клетъчния метаболизъм по естествен път. По този начин се стимулира регенерацията на кожата и косата, изтощени или увредени след продължително излагане на слънце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари