Грипът вече е тук!

0
Грипът започва много рязко, с вдигане на висока температура, силна отпадналост, мускулни болки и главоболие
Грипът започва много рязко, с вдигане на висока температура, силна отпадналост, мускулни болки и главоболие

Грипът започва много рязко, с вдигане на висока температура, силна отпадналост, мускулни болки и главоболие.

Първият случай е потвърден вчера, в Пета МБАЛСофия.

Щамът е грипен вирус от група В, аналог на ваксиналния щам "Ямагата". Доказан е при 14-годишен пациент, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Специалистът препоръчва да не се контактува с болни, да се мият по-често ръцете, да проветряваме по-често помощенията, както и да ядем храна, богата на витамини.

Грипът започва много рязко, с вдигане на висока температура, около 39 градуса, силна отпадналост, мускулни болки и главоболие.

Дали, обаче, са защитени ваксинираните. Този въпрос е спорен, след като излезе проучване, публикувано в списание NEJM, според което тазгодишните противогрипни ваксини са ефикасни едва 10%.

Според учените, ваксината за настоящия сезон има идентичен състав като използваната в Южното полукълбо, където ефектът от нея почти нулев. Несъответствията на ваксините са настъпили в годините, в които циркулиращите грипни щамове се променят след вземането на решение за състава на ваксината, което води до намалена ефективност. Дори в годините, когато грипните ваксини са добре съобразени с циркулиращите вируси, оценките за ефективността на ваксината варират от 40 до 60%, което е по-ниско от това на повечето лицензирани други ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари