Учени откриха антитяло, което предпазва от няколко грипни щама

0
Универсална ваксина срещу грип може да се появи на хоризонта
Универсална ваксина срещу грип може да се появи на хоризонта

Универсална ваксина срещу грип може да се появи на хоризонта

Универсална ваксина срещу грип може да се появи на хоризонта, след като учените откриха антитяло, което предпазва от няколко щама на вируса.

Екипът от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг идентифицира клас антитела, които преди това не бяха разпознати, които могат да неутрализират различни форми на грип.

В момента се предвижда най-доминиращият щам и се произвежда ваксина за защита срещу него, но новият пробив може да сложи край на това. Антителата са протеини на имунната система, които предпазват от болести и ваксината подтиква имунната система да ги произвежда, информира Агенция Фокус.

Антителата се свързват с вирусен протеин, наречен хемаглутинин, от външната страна на нахлуващия грипен вирус, като го блокират да навлезе в клетките на човека.

Но различни антитела се свързват с различни части на хемаглутинина, който сам се развива с течение на времето, което води до нови щамове, които надхитряват старите антитела.

Два подтипа на грип, известни като H1 и H3, се предлагат в множество щамове и учените са се съсредоточили върху тях, за да създадат универсална ваксина.

Настоящото проучване установи, че въпреки че някои антитела са ефективни срещу H1 и H3, те се провалят, ако хемаглутининът носи това, което те наричат ​​вмъкване 133a.

Екипът, който пише в списанието PLOS Biology, казва, че е открил новите антитела, които могат да неутрализират H1 и H3, независимо дали имат вмъкване на 133a или не.

Те проведоха своите експерименти върху кръв, взета от пациенти. Водещият автор и изследовател Холи Симънс обобщи:

"Нуждаем се от годишни ваксини срещу грипни вируси, за да сме в крак с продължаващата еволюция на вируса. Нашата работа предполага, че бариерите за предизвикване на по-широк защитен имунитет може да са изненадващо ниски.

Като се има предвид правилната серия от експозиции/ваксиниране на грипен вирус, е възможно хората да монтират стабилни отговори на антитела, които неутрализират различни вируси H1N1 и H3N2, отваряйки нови пътища за проектиране на подобрени ваксини.

Това изследване разширява списъка с антитела, които потенциално биха могли да допринесат за развитието на грипен вирус, който постига по-широка защита чрез набор от молекулярни механизми", цитира Симънс и express.co.uk.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари