Грешна тарифа: Как стойността на самолетните билети може да се стопи

0
Чували ли сте за error fare?
Чували ли сте за error fare?

Различни туристически сайтове издават авиокомпании, които допускат грешка при ценообразуването и това може да ви спести много от билета

Всеки, решил да пътува със самолет търси най-добрата оферта. Понякога прекарва седмици в нейното преследване, но без успех. Чували ли сте обаче за error fare. Буквално това означава грешна тарифа при ценообразуването, отбелязва Economic.

По принцип тарифата за грешка е бъг или човешко недоглеждане. Поради технически проблеми или по-често човешка грешка, даден продукт (като самолетен билет) ще се появи онлайн на значително по-ниска от редовната цена. Това, което пътешествениците ветерани правят обаче е да забелязват тези грешки и да се възползват от тях.

Euronews подготви списък с най-често задаваните въпроси за error fare, както и с тактики как по-лесно да ги откривате:

Как да намерите грешна тарифа?

Има различни уебсайтове и бюлетини, посветени на намирането на евтини полети - включително такива, които са специализирани в хакове като skiplagging и error fares.

Jack’s Flight Club е един пример, който предоставя оферти за полети чрез имейл бюлетин и мобилно приложение. Вместо да предлага билети чрез собствената си платформа, той пренасочва потребителите към уебсайтовете за резервации на авиокомпанията или туристическата агенция.

В бюлетина, който получавате, има информация за евтини полети, заминаващи от всички летища в Белгия, Дания, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство, както и от Бостън, Чикаго, Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон.

Secret Flying предлага подобна услуга, с евтини оферти за полети и грешки, изброени на неговия уебсайт, и споделени с абонатите по имейл. Той търси оферти, заминаващи от летища по целия свят и е безплатен за използване.

Сред другите възможности за откриване на евтини самолетни билети са услугите на Skyscanner или Google Flights.

Тарифите за грешка обикновено се коригират или се разпродават бързо, така че ще трябва да действате бързо, за да си осигурите евтин полет.

Какви са причините за грешните тарифи?

Цените на полетите често се определят от сложни алгоритми, които ги коригират въз основа на данни като търсене за определени маршрути или разстояние.

Те могат да бъдат коригирани допълнително от онлайн туристически агенции, продаващи полети като трета страна. Понякога възникват грешки в цените на билетите, когато тези агенти посочват цени, които се различават от директните цени на авиокомпанията - поради човешка грешка или проблем в системата.

В други случаи конвертирането от една валута в друга може да бъде посочено неправилно, което прави полета много по-евтин, отколкото би трябвало. Авиокомпанията може също да изчисли погрешно пробега на свързващите полети, което води до по-ниски данъци.

Авиокомпаниите понякога правят грешката да обявяват премиум, бизнес или първокласен полет и на икономична цена. Това често е ключът към най-изгодната оферта, тъй като икономичните тарифи се образуват до голяма степен от данъци и допълнителни такси, които обикновено остават същите, независимо от грешките.

Тъй като технологиите се подобряват и изкуственият интелект поема контрола, eror fear вероятно ще станат по-редки и ще бъдат коригирани по-бързо, когато възникнат.

Какви са рисковете от резервиране на грешна тарифа?

Билетите, закупени със сгрешена цена обкновено се приемат от авиокомпаниите без проблем, но това не е гарантирано, освен ако в страната, от която идвате няма изрично създаден закон, който да защитава такива казуси.

Авиокомпаниите обикновено вземат предвид дали грешката е била достатъчно очевидна, за да я забележи потребителят, колко време е останала онлайн и колко бързо купувачът е бил уведомен за нея.

Но пътниците, които се възползват от тези евтини тарифи, трябва да имат предвид, че авиокомпанията може да отмени полета ви, ако осъзнае грешката и реши да не я поддържа. В такива случаи имате право на пълно възстановяване на сумата. Няма да бъдете таксувани с пълната цена на билета без ваше разрешение.

Поради тази причина сайтове като Jack’s Flight Club и Secret Flying съветват да не правите други планове за пътуване като резервиране на хотели или настаняване до последната минута.

Secret Flying казва, че има „малък шанс“ авиокомпанията да анулира билета. Ето защо е най-добре да резервирате настаняване с възможност за възстановяване или гъвкаво настаняване, ако планирате да летите с тарифа за грешка.

Jack’s Flight Club казва, че около 70% от изброените от него тарифи за грешки се спазват от авиокомпаниите, тъй като те са склонни да избягват неприятностите и лошата реклама при анулирането на билети. След като билетът ви бъде издаден, е по-малко вероятно той да бъде анулиран.

Колко можете да спестите с тарифи за грешка?

Скорошните тарифи за грешка, споделени от Jack’s Flight Club, включват полет от Лондон до Лос Анджелис за €46 с Norwegian. Полет от Амстердам до Перу за €164 с AeroMexico, а от Франкфурт до Лас Вегас за €167 с Eurowings.

Тези пътувания обикновено струват съответно около €410, €800 и €900.

Secret Flying наскоро обяви полети в бизнес класа от няколко германски града до Куско, Перу от €834 за двупосочно пътуване с Iberia и LATAM Airlines. Полетите в бизнес класа от Мюнхен обикновено струват над 3000 евро.

Сайтът също наскоро предупреди читателите за полети от 250 евро от Стокхолм, Швеция до Йоханесбург, Южна Африка със Swiss International Air Lines - около половината от обичайната цена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари