Ryanair вдига цените на билетите

0
Ирландската нискотарифна компания посочва инфлацията като причина за решението
Ирландската нискотарифна компания посочва инфлацията като причина за решението

Ирландската нискотарифна компания посочва инфлацията като причина за решението

Цените на самолетните билети на ирландската нискотарифна компания "Райънеър" (Ryanair) ще се увеличат с от 5 до 10 на сто през лятото спрямо 2022 г. заради високата инфлация. Това заяви днес в Лисабон главният изпълнителен директор на авиопревозвача Майкъл О‘Лиъри, цитиран от Франс прес и БТА.

"Смятам, че това лято цените на билетите ще нараснат с от 5 до 10 на сто спрямо миналото в международен контекст", каза той на пресконференция.

"Райънеър" предвижда "силно търсене" през лятото благодарение най-вече на азиатския пазар след вдигането на здравните ограничения в Китай и на американските клиенти, които се възползват от силния долар, добави той.

Ирландският нискотарифен превозвач обяви днес чиста печалба от 211 милиона евро през изместеното трето тримесечие на финансовата 2022/2023 година заради скока на търсенето най-вече за празниците в края на годината спрямо загуба от 96 милиона евро през предходната година.

Авиокомпанията обяви и 19 нови дестинации до португалските градове Фару и Порту, сред които Барселона, Рим и Тулуза. "Райънеър", който има общо 164 дестинации от Португалия, уточни, че не може да увеличи броя им от Лисабон заради липсата на свободни слотове за излитане, претоварването на летището и повишаването на летищните такси.

Според О‘Лиъри Европа навлиза в "неизбежен" постпандемичен период на консолидация между превозвачите, които се борят за позиции в силно конкурентна среда, предаде Ройтерс.

Много от "наследените авиокомпании" в Европа изпитват затруднения да се конкурират с нискотарифните превозвачи и слабите им резултати могат да бъдат значително подобрени чрез сливания, според анализатори.

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) отправи миналия месец оферта за придобиване на миноритарен дял в "ИТА еъруейз" (ITA Airways), наследникът на италианската авиокомпания "Алиталия" (Alitalia), който трупа загуби. Според германския превозвач Италия е важна дестинация, както за пътуващите по бизнес, така и за туристите.

Португалското правителство, което притежава авиопревозвача ТАП (ТАР), обяви, че обмисля пълна или частична продажба. "Луфтханза" (Lufthansa), "Ер Франс - Ка Ел Ем" (Air France KLM) и Ай Ей Джи (IAG), собственик на "Бритиш еъруейз" (British Airways) са потенциални купувачи, според анализатори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари