Грешките, които допускат повечето стопани на кучета

1
Не се препоръчва да „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества
Не се препоръчва да „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества Снимка: Dunavmost / Архив

Не се препоръчва да „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества

За съжаление мнозина възприемат кучетата си като големи играчки за гушкане. Всъщност верните четириноги са много чувствителни създания, които гледат на света през собствените си очи. Нещо, с което ние, хората, сме длъжни да се съобразяваме, препоръчват Обекти.

Ето защо се препоръчва да не „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества. Ако искате да направите добро на четириногия си любимец, избягвайте следните неща:

1. Прегръщане

Дори кученцата да са толкова сладки, че да ти се иска да ги гушнеш, това не означава, че изпитват същото удоволствие от ласките като хората. Всъщност някои четириноги дори се страхуват или им е неприятно, когато ги прегръщат силно. Едно изследване показало, че над 80 % от всички наблюдавани кучета проявявали признаци на недоволство от прегръдките. Това може да установите и сами по начина, по който кучето провисва ушите си и избягва зрителния контакт, забелвайки очи. Причината е доста проста: често кучетата възприемат прегръдките като жест на превъзходство.

2. Подмамване за забавление

Всеки познава играта „Донеси“, в която подхвърляте на кучето пръчки. Замахвате силно с ръка, но от нея не излита никаква пръчка. Много кучета веднага хукват при този жест, но с объркване установяват, че нещо не е наред. Това се запомня и може да има нежелани последици. Според едно японско проучване кучетата бързо губят доверие в човека, ако бъдат подвеждани и лъгани често.

3. Липса на възпитание

Всяко живо същество се нуждае от правила, за да се справя. Друг въпрос е какви и колко. Докато котките се числят към сравнително лесните за отглеждане животни – освен за редовното им хранене няма нужда да се грижите за почти нищо друго, - то кучетата са замесени от друго тесто. Те се нуждаят от строг дневен режим и ясни граници. В противен случай понякога проявяват доста разрушително поведение. Разбира се, не е необходимо да ги подлагате на сурови тренировки, но пък и да сте прекалено снизходителни или изобщо да не ги възпитавате също е неправилно.

4. Приятелство насила

Не е задължително кучето да харесва приятелите на стопанина си. Затова не бива да принуждавате любимеца си да общува с хора, които очевидно не му допадат – дори да става дума за най-добрия ви приятел.

5. Не излагайте кучето на силни миризми

Кучетата имат много чувствителен нос, затова всеки стопанин трябва да държи любимеца си далеч от остри миризми, причинени, например, от предозирани почистващи препарати. Понякога те могат да увредят обонянието на четириногото.

6. Не му се карайте

Разбира се, невинаги е лесно да се сдържите, когато кучето за десети път се изпишка на килима в хола. Но няма да помогне, ако започнете да му викате. Кучетата не разбират нашия език и най-много да се объркат, ако стопанинът им се впусне в дълга тирада. По-добре да им покажете с възможно най-еднозначно наказание, че са направили нещо лошо.

7. Не го навличайте без уважителна причина

Понякога се налага да обличате кучето при студено време. В края на краищата не искате любимецът ви да настине, когато го разхождате в мразовит зимен ден. Обличането дори е задължително в зависимост от породата и възрастта му. Някои хора обаче гиздят четириногото с дрехи от естетични съображения. Това може да бъде опасно, особено когато животното се прегрее заради допълнителното облекло.

8. Не го милвайте по главата

По принцип кучетата възприемат всичко, което идва отгоре, като заплаха. Някои показват, че подобни милувки са им неприятни, като се дърпат и извъртат глава. Други се озъбват. Ето защо кучкарите трябва да галят любимците си по врата или по гърба – ако изобщо го правят. Не всяко куче обича да непрекъснато да бъде галено. Затова се препоръчва да обръщате специално внимание на поведението му.

9. Предпазвайте кучето от силен шум

Кучетата изпитват страх, когато се конфронтират с шумове, които не могат да определят – а и откъде да знае любимецът ви какво точно е прахосмукачка? Дори ако минавате набързо апартамента, за четириногото това всеки пък е голям стрес. Затова е добре да му спестявате такъв шум или поне да му обясните достъпно, че той не представлява заплаха.

10. Бъдете търпеливи, докато кучето ви си върши работата

По време на всекидневната разходка кучето иска не само да се облекчи, но и да опознае света и да се сприятели с други хора или кучета. За него това време е възможност да поиграе и да се раздвижи на чист въздух. А на всичкото отгоре и с любимия си господар! Ето защо стопанинът трябва да проявява възможно най-голямо търпение, докато двамата се разхождат.

Тези десет точки са само бегъл преглед, но ви дават добра ориентация за общуването с домашните ви любимци. В края на краищата всеки стопанин иска кучето му да се чувства добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари