„Гражданска отговорност” може да скочи на 600 лева

2
Ако в момента средната цена на гражданската е 200 лева и вие сте шофьор със сериозни провинения, трябва подготвите 200%
Ако в момента средната цена на гражданската е 200 лева и вие сте шофьор със сериозни провинения, трябва подготвите 200%

До 600 лева може да достигне цената на застраховката „Гражданска отговорност” за автомобили, управлявани от шофьори с провинения.

Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че новият начин за ценообразуване ще влезе в сила през 2018 г.

КФН е готова със своеобразна формула, която да отчита провиненията на шофьора при цената на застраховката, предаде БТВ.

Ако в момента средната цена на гражданската е 200 лева и вие сте шофьор със сериозни провинения, трябва подготвите 200% отгоре или 600 лева. Изрядните пък може да плащат до 50 на сто по-малко.

Под въпрос е ще се появят ли тарикати, които да запишат автомобилите на бабите си например, за да минат по-евтино? Според експерти регулаторът ще трябва да следи и за фиктивни покупко-продажби.

Толкова би вразумила джигитите пресмята Райко Костов, който е зад волана от 25 години - без нито едно нарушение. Казва, че дори в арабския свят били по-културни.

„В Кайро видях един да прави ляв завой през осем ленти и този, който ще го блъсне му вдигна ръка да го поздрави, че не го е блъснал”, каза Райко Костов.

От Комисията за финансов надзор обявиха, че до края на месеца при сключването на „Гражданска отговорност” застрахователят ще ползва данните за автомобила директно от масива на МВР. Пак оттам трябва да идва и информацията за нарушенията.

„Когато човек е нарушавал, има ПТП-та - в тези случаи той ще трябва да плаща по-висока цена на застраховката”, заяви Ралица Агайн.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи са скептични, че новата система ще заработи скоро. Месеци ще са нужни само за обсъжданията между няколко министерства, а казусите на чие име е автомобилът и на чие име са актовете, остават голямата въпросителна.

„Ако талонът е на баба ви, а вие сте водачът, вие трябва да бъдете посочен като човек, който управлява автомобила, вашите индивидуални  качества да бъдат взети под внимание. Никой не го е сложил на масата като първи, втори, трети, четвърти критерий”, заяви Владимир Тодоров.

„Всички катастрофи, извършени с тази кола, да бъдат вземани предвид. Вие като собственик много ще трябва да внимавате на кой си давате автомобила, защото в крайна сметка отговорността е ваша”, заяви Светла несторова от Асоциацията на застрахователите.

Така ще се следят катастрофите и за служебните коли. Дори през седмица да сменяме застрахователя, пак няма да може да излъжем системата.

Вашият коефициент ще ви преследва, където и да отидете в рамките на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари