Кога ще заработи системата „бонус-малус“

0
За някой от шофьорите "Гражданската" ще струва 1200 лева
За някой от шофьорите "Гражданската" ще струва 1200 лева

Базовите цени на Гражданската отговорност зависят от застрахователите, а надзора по закон няма право да се намесва при формирането ѝ чрез системата „бонус-малус“

От 10 до 400% по-скъпа застраховкаГражданска отговорност“ ще плащат шофьорите в зависимост от нарушенията, които попадат в обхвата на системата „Бонус-малус“, твърди Калина Донкова.

"По изчисления на КФН обаче най-скъпо ще плащат под 1% от водачите у нас. За тях цената на Гражданската отговорност ще струва около 1200 лв. по настоящите цени. Това обхваща основно случаите на причинена смърт на пътя, а при по-дребни нарушения трябва да сме натрупали поне 8 или 9, за да попаднем в тази група", пояснява тя.

"Натрупаният малус обаче ще може да се изчиства с изрядно шофиране, но това ще отнеме около 12 години, изчисляват от КФН. Над 2 милиона шофьори ще бъдат засегнати от бонуса, което ще означава цена на застраховката от около 200 лева. От надзора обаче уточняват, че в обхвата на малуса попадат само нарушенията, за които шофьорите са хванати и санкционирани. Наказателните точки няма да важат за нарушения като шофиране в бус лента, неправилно паркиране и шофиране без фарове. Всички шофьори ще стартират с нулев клас, а след година, ако сме били изрядни, започва начисляването на бонуса, обясниха още от КФН. По отношение на може би най-спорния момент в наредбата - това дали автомобилът ще носи историята на нарушения на водача и те ще се наследяват от следващия собственик на превозното средство, засега тези текстове остават, а от Комисията го оправдаха с опит да бъдат пресечени фиктивните прехвърляния на автомобили. Обсъждат се обаче и други варианти".

Базовите цени на Гражданската отговорност зависят от застрахователите, а надзора по закон няма право да се намесва при формирането ѝ чрез системата „бонус-малус“, отбелязва Калина Донкова. А около 2 седмици остават до края на общественото обсъждане на наредбата. За 3-ти декември е насрочено и голямо обществено обсъждане на системата съвместно с МВР и Министерството на транспорта в НДК. На обсъждането са поканени всички заинтересовани страни. Все още няма яснота кога системата ще заработи реално,

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари