Гръцките банки затворят в понеделник

0
Алексис Ципрас: Излизането на Гърция от Европейския съюз ще означава "началото на края на еврозоната"
Алексис Ципрас: Излизането на Гърция от Европейския съюз ще означава "началото на края на еврозоната"

Европейската централна банка (ЕЦБ) не изключва гръцките банки да останат затворени и в понеделник", пише британският вестник "Таймс". На този етап финансовите институции в Гърция "могат да бъдат принудени" да останат затворени и в понеделник, след като вчерашната среща на Еврогрупата приключи безуспешно, а гръцките инвеститори се оттеглят с големи суми в брой.

По време на преговорите при закрити врати, ЕЦБ отбеляза, че "гръцките банки може да бъдат принудени да останат затворени в понеделник". Само за три седмици от началото на седмицата до сряда от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро. Туристите, пътуващи в страната, са предупредени за необходимостта да имат пари за спешни случаи, се казва в статията на "Таймс".

Възможността за предоставяне на спешна финансова помощ на Централната банка на Гърция ще бъде обсъдена от телеконференция, информираха световните агенции. Участниците на втората в последните дни спешна среща за Гърция ще обсъдят възможността за предоставяне допълнителна ликвидност на гръцките банки.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че евентуалното излизане на неговата страна от Европейския съюз ще означава "началото на края на еврозоната". "Излизането на Гърция от ЕС не е вариант за никоя от двете страни. Това би означавало начало на края на еврозоната и би се отразило негативно на населението на Европа", заявява Ципрас в интервю, публикувано днес от австрийския вестник "Курир".

Премиерът припомня, че разговорите на тази тема се водят, откакто Атина започна да прилага програмата за строги икономии. "Тази програма, натрапена ни от ЕС и МВФ, затруднява нашата страна. Тя не дава положителен ефект за икономиката, конкурентоспособността не порасна, а дълговете на страната не намаляха", подчертава Алексис Ципрас.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари