Граничният полицай Петър Бъчваров е застрелян с ловна пушка

0
Това показват експертизите от убийството на служителя на МВР на границата с Турция
Това показват експертизите от убийството на служителя на МВР на границата с Турция

Това показват експертизите от убийството на служителя на МВР на границата с Турция

Как са протекли последните минути преди убийството на граничния полицай Петър Бъчваров преди година? Обвинителният акт по делото разкрива детайли за действията на нападателите и реакцията от българската страна на оградата, предава БНТ.

Около 20:30 ч. на 7 ноември 2022 г. полицаят Петър Бъчваров и военнослужещият Рашко Рашков спират на служебния джип на пътя край оградата с Турция. Дупката, която забелязват там, е около 60 см или по-голяма от обичайните. Следват фаталните сцени, които се разиграват буквално за минути. Най-напред от лявата страна на колата слиза полицаят Петър Бъчваров.

30 секунди по-късно военнослужещият Рашко Рашков си слага фенер на главата и се насочва към предната страна на джипа. Фаровете още светят. Точно когато Рашко Рашков застава пред тях и също се насочва към дупката чува изстрелите, които поразяват граничния полицай в главата, докато се взира в дупката.

Аутопсията ще покаже, че изстрелът е дошъл от дясно, а експертизата - че убийството е извършено с ловна пушка със сачми 12 калибър. Според дългогодишния инструктор по стрелба и бивш преподавател в Академията на МВР Трифон Карапенчев прицелването с подобно оръжие е свързано с конкретни обстоятелства.

"Една от най-характерните особености на ловното оръжие е, това че мерните прибори са пригодени за да се води точна стрелба при нормални условия на осветеност, през деня, за да се насочи точно ловното оръжие през нощта, е необходимо отнякъде да има източник на светлина, който да посочва на стрелеца целта, за да може той да насочи оръжието към нея", каза Трифон Карапенчев, бивш преподавател в Академията на МВР.

Колкото по-близо е стрелецът до жертвата, толко по-близо попадат и сачмите една до друга. Така е станало и в този случай, показва аутопсията.

"Аз съм взел един боеприпас, който е 12 калибър. Отваряме го, изсипваме сачмите. Те са от средния клас - използват се за дивеч. Ето това е (изсипва ги и ги подрежда.) На 5-6 метра площта на разсейване ще е около 20 см. Нещо ето такова ще се получи", обясни Карапенчев.

Веднага след изстрелите Рашко Рашков се скрива зад колата. От там поглежда под джипа и вижда неподвижната ръка на Петър Бъчваров. Когато насрещният огън спира, военнослужещият стреля предупредително със своето оръжие. От другата страна на оградата отговарят с 2-3 изстрела. В това време Рашко Рашков бяга на 20 метра, зад храстите, докато стрелбата продължава.

11 месеца по-късно в съдебната зала в Одрин соченият за стрелец Енгин Ергуван каза, че е стрелял срещу светлината, докато първоначално е споделил на брат си Мустафа, че е чул как улучва полицая и как той пада на земята.

"Неизвестното е по-скоро какво е накарало този човек да стреля. Защото да използваш оръжие, при положение, че виждаш целта и това е униформен служител, все пак би трябвало да има други мотивационни механизми, които да го накарат - това за мен е неизвестното", посочи бившият преподавател.

И още един въпрос остава без отговор след написаното в обвинителния акт - защо по ръцете и на двамата братя са открити следи от оръжието?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари