Георги Димов: Убийството на граничния полицай е безпрецедентен случай за България и Европа

0
Близките на загиналия граничен полицай трябва да заведат наказателно дело в Турция, заяви Георги Димов
Близките на загиналия граничен полицай трябва да заведат наказателно дело в Турция, заяви Георги Димов Снимка: кадър BTV

Близките на загиналия граничен полицай трябва да заведат наказателно дело в Турция, заяви Георги Димов

Това съобщи бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус".

"Двамата задържани за убийството на граничния полицай са от околия Лалапаша. Версията, която се лансира засега е, че са имали конкуренти като трафиканти и са искали да изземат техния бизнес. Това всичко предстои да се изясни. Както в Турция, така и у нас е стартирало прокурорско производство. Може би е редно да се направят постъпки и опити да бъде разрешено наш консул да присъства по време на съдебните заседания. Освен това може да се мисли, понеже предстои съдебно производство, близките на загиналия наш граничен полицай да заведат в Турция наказателно дело от частен характер, което може да приобщено към първоначалното дело, но може да бъде и отделно. Трябва да посочим, че конституирането може да стане само чрез турски адвокат", обясни той.

По думите му това е едно от най-тежките престъпление и е безпрецедентен случай за България и Европа. Бившият генерален консул на България в Одрин поясни, че българският съд ще поиска екстрадиция, но Турция "умее да пази своите граждани" и ако има наказание, предпочитат те да го определят.

"Трябва да се помисли за по-добро обезпечаване на съоръжението по границата, което така или иначе го има. При всички случаи много повече камери и технически средства. В Европа и особено в страните членки на Шенген няма граници. Там е възможно да има гранични полицаи за всеки случай. Докато тук при нас е съвсем друго - това е външната граница. Аз съм убеден, че ще намерим нужните сериозни аргументи да изясним това нещо на нашите европейски партньори, че тук трябва да по-друг начин да се решат нещата. Занемарена е цялата армия и държава. Това е един тъжен повод да се стреснем и да помислим наистина за качествена охрана за нашата граница", каза Димов.

Според него трябва да бъде заделен много по-голям човешки ресурс, трябва да се включи в по-голяма степен българската армия и охраняващите трябва да бъдат много по-добре подготвени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари