Грахът подобрява зрението и засилва имунитета

0
Грахът е добър източник на редица витамини и минерали, а същевременно е с малко калории
Грахът е добър източник на редица витамини и минерали, а същевременно е с малко калории

Грахът е добре познат в целия свят заради здравословните хранителни вещества, които съдържа

Най-ранните археологически находки на грах са от неолитната епоха в Сирия, Турция и Йордания, а в Египет от около 4800–4400 пр. н.е.

Грахът е с богато съдържание на лутеин. Антиоксидантът поддържа клетките на очите здрави и подобрява зрението. Лутеинът спомага и за правилното филтриране на светлина. Някои учени смятат, че набавянето на 10 мг лутеин дневно може да ни предпази от загуба на зрението с напредване на възрастта, пише Е - Здраве.

Грахът е добър източник на редица витамини и минерали, а същевременно е с малко калории, затова е и препоръчителен за хората, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло.

Една чаша грах съдържа 8,5 грама протеини и 9 грама фибри, които оставят усещане за ситост. Това прави грахът чудесен избор за поддържане на мускулите и мозъка в добро състояние.

В допълнение, фибрите в граха помагат за намаляване на нивата на холестерола в организма, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Зърната грах са богати и на антиоксиданти, които помагат на организма да изхвърли свободните радикали. Същевременно в една чаша суров грах има 57 мг витамин С, което го превръща в мощно средство за поддържане на имунната система.

Грахът е богат още и на витамини от групата B – тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин B-6 и фолиева киселина. Съдържа и половината от необходимия дневен прием на витамин К.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари