Говорителят на Кремъл: Москва ще отговори на "икономическото бандитство" на Запада

1
Дмитрий Песков не уточни какъв ще бъде отговорът, но заяви, че ще е в съответствие с руските интереси
Дмитрий Песков не уточни какъв ще бъде отговорът, но заяви, че ще е в съответствие с руските интереси Снимка: gazeta.ru

Кремъл съобщи в събота, че западните страни се държат като бандити, но Русия е твърде голяма, за да бъде изолирана, а светът е много по-голям от само САЩ и Европа, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че Западът се е впуснал в „икономическо бандитство“ срещу Русия и че Москва ще отговори. Той не уточни какъв ще бъде отговорът, но заяви, че ще е в съответствие с руските интереси.

„Това не означава, че Русия е изолирана“, каза Песков пред репортери. „Светът е твърде голям, за да могат Европа и Америка да изолират една страна, и още по-малко толкова голяма страна като Русия. Има много повече страни в света“, допълни той, пише Инвестор.

Песков заяви, че ако САЩ наложат санкции върху енергийния износ на Русия, това ще предизвика сериозно сътресение на енергийните пазари.

Междувременно италианският министър на екологичния преход Роберто Чинголани съобщи в интервю за вестник Corriere della Sera, че премиерът Марио Драги ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник, за да обсъдят как да се смекчи зависимостта на континента от руските газови доставки.

„Ще отидем в Брюксел, за да обсъдим възможен механизъм за таван върху цените на руските енергийни доставки, което означава цена, над която европейските оператори не могат да купуват“, съобщи Чинголани. Опасенията от нарушаване на потоците генерират допълнителни печалби за Газпром, а това е в ущърб на всички, допълни той.

Италия внася почти всичкия си газ, като около 40% идват от Русия. След като цените на горивото в Европа нараснаха с 60% от началото на годината, страната е изправена пред криза на разходите за живот на фона на рекордна инфлация.

Италия работи по план, който може да я направи независима от руските газови доставки до две-три години, заяви Чинголани.

Страната е готова да увеличи вноса от страни като Азербайджан и Алжир, каза Драги пред депутати в Рим този месец.

Страната иска също след време да удвои капацитета на Трансадриатическия газопровод в Адриатическо море, да разшири капацитета си за внос на втечнен природен газ и да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    12345
    Всеки път, когато прочетете разширяване на възможностите на втечнен газ, да се чете , втечнен газ от америка, който е в пъти по неекологичен от природния Руски и по-скъп, зашото има разходи по втечняването му. Снижаваща екологична обастановка плюс галопиращи цени.
  • -1
    1
    Е.М.У.
    Трябва да се научите ,вие и петоколонниците да си ядете оръжията ! Вие сигурно ще свикнете , но ''нашите'' ,едва ли !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари