Готвят "голяма тесла" за хората с по-големи осигуровки

0
МФ иска втората пенсия да се плаща от общ пул, а не чрез индивидуална партида
МФ иска втората пенсия да се плаща от общ пул, а не чрез индивидуална партида

Изключително изненадваща реформа на втория пенсионен стълб т.е при универсалните пенсионни фондове (УПФ) предлага Министерството на финансите, подопечно на Владислав Горанов, ппише Actualno.

На практика Горанов и служителите му искат т.нар. втора пенсия, която събира всеки, роден от 1 януари 1960 година насам, да се плаща от общ пул, а не чрез индивидуална партида.

Предложението е вмъкнато като промяна на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и е пуснато на сайта на финансовото министерство. Какво подсказва то?

Съгласно пенсионната ни система индивидуалните партиди по втория стълб се оформят само и единствено от осигуровките на съответното лице. Ако новото намерение на Горанов стане факт, то точно както в НОИ и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ кюп”, в който отиват вноските на осигуряваните лица и от които след това се плащат пенсии. С други думи – при такава ситуация лица, които иначе биха вземали по-малка пенсия заради по-малки осигуровки, ще взимат по-голяма пенсия, защото и хора с по-големи осигуровки ще попълват „общия пул”.

Припомняме, че задължително 5% от общата осигурителна вноска на всяко осигуряващо се лице отива в УПФ. За най-разпространената категория труд - трета, общата осигурителна вноска е 17,8%.

Ето и какво буквално пише в мотивите на предложението на финансовото министерство:

"Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул/технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя с правото на получаване на съответния вид пенсия".

Аргументът на финансовото министерство за промяната е, че така „всички участници” в пенсионния фонд ще споделят риска от инвестиционните му решения.

С предложението „вторите пенсии” ще са пожизнени, но след смъртта на осигуреното лице няма да има прехвърляне на пенсия към наследниците му, защото вече няма да има индивидуална партида.

Все пак Горанов не стига дотам, че окончателно да предлага „затварянето” на индивидуалната партида по отношение на наследници. Законопроектът (бел. ред. - в чл. 168а) дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им.

Това става при условие, че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането ѝ в размер най-малко равен на размера на социалната пенсия за старост. Целта е да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход.

Наследниците вече ще могат да са хора, определени със завещания или роднини по съребрена линия.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари