Нови срокове за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

1
В края на юни тази година изтече поредната отсрочка за прехвърляне на осигуряването за втора пенсия в НОИ
В края на юни тази година изтече поредната отсрочка за прехвърляне на осигуряването за втора пенсия в НОИ Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

От началото на следващата година започват да действат нови срокове за прехвърляне на втората пенсия в НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. човек ще може да промени осигуряването си до 1 година преди навършване на пенсионна възраст по чл. 68, ал. 1 на КСО.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. срокът се удължава на 2 г. От 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. става 3 г., от 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. - 4 г., а след 1 януари 2038 г. - 5 г.

В края на юни тази година изтече поредната отсрочка за прехвърляне на осигуряването за втора пенсия в НОИ, отбелязва агенция Монитор.

Тази възможност бе дадена на хората, които са изпуснали срока да се откажат от частните пенсионни фондове. Тя предвижда българите, на които до 30 юни 2021 г. включително остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които не е отпусната пенсия еднократно, в срок до 30 юни 2021 г. да упражнят правото си на избор да се осигуряват само в НОИ.

Всеки може чрез електронния калкулатор на НОИ, чрез персонален идентификационен код (ПИК на НАП) може да провери каква пенсия ще получава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари