Горските пожари в Североизточна Гърция бушуват вече втора седмица

0
Около 600 пожарникари работят на терен, но пламъците са извън контрол
Около 600 пожарникари работят на терен, но пламъците са извън контрол

Около 600 пожарникари работят на терен, но пламъците са извън контрол

Горските пожари в района на резервата Дадия, Североизточна Гърция, близо до гръцко-турската граница, все още са извън контрол и продължават да бушуват, въпреки че вече две седмици се полагат усилия за ограничаването им, съобщи ДПА.

Около 600 пожарникари работят на терен, подпомагани от 122 противопожарни екипа, осем самолета за гасене на пожари и два хеликоптера, уточни гръцкото издание "Катимерини", цитирано от БТА.

Огнеборците обаче са затруднени, тъй като планински терени са труднодостъпни и гъсто залесените, като същевременно силните ветрове продължават да разпалват нови пожари.

Властите съобщават, че опасността от горски пожари на някои места в Гърция остава днес много висока до изключително висока.

Засегнати са островите Евбея, Лесбос и Крит, както и регионът Атика около столицата Атина според службата за гражданската защита.

Мащабът на пожарите тази година се обяснява с глобалното затопляне, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента миналата седмица.

Той отбеляза, че пожарите са били предшествани през юли и август от най-горещото, сухо и най-ветровито лято, откакто се води статистика. Мицотакис благодари на пожарникарите, изпратени от целия Европейски съюз, за ​​да помогнат за гасенето на огъня.

Гръцкият премиер обеща да предостави бързо помощ на хората, които са загубили домовете, животните или бизнеса си в пожарите, и защити решенията да бъдат евакуирани села и хотели.

Телата на около 20 предполагаеми нелегални мигранти бяха открити в горската местност, където продължават да горят пожарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари