Горивото ви е скъпо? Тогава карайте умно

0
Шофирането "газ-спирачка" е вредно за портфейла
Шофирането "газ-спирачка" е вредно за портфейла

Шофирането "газ-спирачка" е вредно за портфейла

Цените в последните месеци на течните горива определено ще диктуват да правим икономии. Можем да пестим и без да слизаме от колата - просто трябва да шофираме умно, съветват от вестник Сега.

Рязкото каране е вредно

за портфейла, припомнят екпертите. Ако форсирате за щяло и нещяло, увеличавате подаването на горивна смес към двигателя и вдигате разхода. Следете датчика за оборотите и избягвайте шофирането "газ -спирачка". Дори ако карате стар автомобил без оборотомер, звукът на мотора подсказва, ако сте прекалили с ускоряването.

Рязкото шофиране може да ни вкара и в други харчове - за честа смяна на накладки на спирачните дискове например. Замислете си - има ли смисъл да карате с пълна газ, ако след 50 метра следва светофар, който свети червено, и ще ви спре. Когато се спускате по наклон, махнете крака от педала за газта, но не изключвайте от скорост, защото тогава двигателят ще се включи на празен ход и ще хаби бензин. При по-дълъг престой - например в задръстване, непременно изключвайте двигателя.

Намаляване на излишните килограми

в колата също сваля разхода на горива. Хубаво е да се провери дали в колата, най-вече в багажника, няма излишни неща. При наличието на допълнително монтирани багажници е добре да се махнат, когато не се ползват. Всички други части, уреди или друг неща, които нямат отношение към пътуването с автомобила, също са излишни. По този начин двигателят няма да бъде излишно натоварван при движение. Не бива да забравяме, че неспазването на бройката на пътуващите в автомобила над максималната носи рискове не само за безопасността на всички в купето, но и също качва разхода на гориво.

Висококачественото масло е един от начините

да се намали разходваното гориво. Качественото смазване на буталата на двигателя и останалите движещи се части в него води до по-безпроблемната им работа не само сега, но и занапред във времето. Може да изхарчите повече пари за маслото от висок клас, но за сметка на това ефектът ще бъде добър.

Налягането в гумите

също оказва сериозно влияние на разхода на гориво на автомобила. За това напомпаните добре гуми, но не над предписаното за колата, помага. При по-меки гуми возилото има по-голяма площ на контакт с пътната настилка, което води до по-високо ниво триене и съответно съпротивление. За да се преодолее то, двигателят на колата трябва да работи по-интензивно и така, макар и с малко, се качва разходът на гориво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Отегчен
    Горивото ни е най евтиното в ЕС! Какви са тия жалби, какви глупотевини. Дизела ми лопа малко над половин литър на час на празен ход. Ами лев и отгоре ми излиза ама да мра от жега ли в задъстване!
  • 5
    6
    до 4
    Село, не село, ама май пича е прав. Колко автомобила ще смени през живота си? 4-ри? Ползва и хвърля. Аз съм се парил. Нов автомобил, задължително каско и т.н. и на 6-тата година аре съединител и маховик. Тъкмо бях изплатил форда и ми се удвои като цена.
  • 1
    5
    Русенец
    Има такива хора, те не обичат и за храна да дават пари-кренвирши от 5 лева от Кауфланд е мезето им за бира Ариана 2 литра.Основно пазаруват дрехи и обувки от кооперативният пазар или от магазин Мания.Направата на компоти за зимата е събитието на лятото, ако си пропуснал концерта на Пайнер.Събота и неделя панелката се опразва и се ходи там, където си си родил-на село.
  • 4
    4
    от село
    до 1 и 3, 100% вярно.
  • 2
    3
    Ми, не ми е скъпо до 2
    Повече от 20 години чакам да ги давам на камара и все ми се разминава. Вярно, карам автомобил за 3 000 лева. Ама ме вози навсякъде. Единствено и само свръх-неотложни ремонти и автомивка. Масло не се сменя - само се долива. 7...8... години и заминава за скрап. Хайде следващия. Ще дам 70 000 за автомобил ама в някоя паралелна вселена.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари