Горанов притискал Божков да прехвърли бизнеса си на "посочен субект"

0
Васил Божков отправи нови обвинения към управляващите
Васил Божков отправи нови обвинения към управляващите

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков отправи нови обвинения към управляващите

В петък сутринта той публикува в профила си в социалната мрежа Фейсбук визуална схема, която илюстрира предисторията на промените в Закона за хазарта, които одържавиха бизнеса с лотарийните игри.

Според новата илюстрация, Божков е бил принуждаван от финансовия министър Владислав Горанов да прехвърли мажоритарния дял от “Национална лотария” на "посочен от нас субект". Това е станало след като Божков е получил оферта от чешката Sazka Group. за 51% от "Национална лотария" на стойност "над 1 млрд. лева", пише Свободна Европа.

"Анимациите, комиксите и другите забавни неща са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират", пише Божков в анонса към публикацията си. Цитатът, който ползва е от думите на главния прокурор Иван Гешев, който вчера с тези думи заяви, че в обвинението е пристигнал сигнал от Божков, който ще бъде проверен.

“Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес, написа още Божков.

Датите от графиката

На 23 септември 2019 г. чешката Sazka Group предлага над 1 млрд. лв. за 51% от "Национална лотария". Което би означавало и “Край с такса "Помагане", пише в графиката. Според предишна публикация на Божков въпросната такса е била 20% от печалбата на лотариите, които той е давал на ръка на “определени лица”.

Бизнесменът твърди, че след като е получил офертата от чешката компания, през ноември 2019 г. финансовият министър му е казал: "Трябва да дадеш безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес на посочен от нас субект." При съгласие законът за хазарта няма да се променя. При отказ, според схемата, следва “унищожение”.

Графиката продължава със следната фактология. На 16 декември 2019 г. Владислав Горанов възлага на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) проверка на Държавната комисия по хазарта (ДХК).

Месец по късно, на 16 януари 2020 г., Валери Симеонов и НФСБ внасят проектозакон за “противоконституционно национализиране на лотариите”.

На 22 януари 2020 г. от АДФИ казват, че проверката не е установила нарушения в хазартната комисия. Ден по-късно, на 23 януари 2020 г. сутринта, премиерът Бойко Борисов казва, че при проверката има установено нарушение. Часове по-късно, на обяд, “Влади Горанов внася ново предложение за единно облагане на хазартните игри: 25% такса върху комисионните”.

След тази поредица от ходове, според Божков, Горанов го е потърсил с думите: "Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си?". Бизнесменът е отказал и същия ден вечерта Горанов оттегля предложението за 25% върху комисионите и внася ново - за 15% от оборота. "Почти същата, която Национална лотария плаща до момента. Проектозаконът от сутринта е "забравен", пише Божков.

Веднага след това Божков се прехвърля на датата 29 януари 2020 г., когато според него се провежда “най-мащабната прокурорска акция в България. Без установено нарушение са запечатани и обискирани всички офиси и домове на фирми и хора, свързани с Божков”.

Графиката приключва с деня 18 февруари 2020 г., когато е приет проектът на Валери Симеонов за одържавяване на лотариите. В графиката е написано, че тогава е гласуван “противоконституционният закон за одържавяване на частния лотариен бизнес”.

Какво показват фактите

Хронологията на публичните събития потвърждава частично твърденията на Божков. Разговорите с Горанов, за които той твърди, не могат да бъдат доказани. От Министерството на финансите засега не коментират.

Изпратихме въпроси до чешката компания Sazka Group дали са предложили да придобият 51% от "Национална лотария". Все още не сме получили отговор.

Останалите събития намират потвърждение в медийни публикации, отразяващи пресконференции на АДФИ, премиера Бойко Борисов и действията на финансовия министър Владислав Горанов.

На 22 януари в публична изява на шефа на АДФИ Георги Начев той заяви, че 210 милиона лева не са постъпили в хазната, защото Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е таксувала по различен начин "Български спортен тотализатор" и частните оператори. Тогава Начев не се ангажира с определението „щета за бюджета“, нито с отговор на въпроса дали това е законно или не, защото все още не е ясно на какво се дължи тази разлика. Това трябва да установи прокуратурата, каза тогава той.

Ден по-късно АДФИ вече видя проблем в начина на таксуване и го описа като нарушение. Точно както схемата на Божков сочи – датата е 23 януари. Тогава и премиерът Борисов заявява в началото на заседанието на Министерския съвет, че има нарушения. “Ако този доклад е верен, ще имат проблем много хора”, казва той.

В същия ден са анонсирани и промени в закона за хазарта, подготвени от Министерството на финансите. Коментарите тогава са, че вратичката в закона, която Божков е ползвал до момента, става самият закон.

Останалите факти – за датата на прокурорската акция, назначаването на проверката в АДФИ, както и датите на предложението за одържавяване на лотарийния бизнес от Валери Симеонов и гласуването му от парламента, също съвпадат с твърденията на Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари