Години ще отнеме разминирането на Украйна след войната

1
Огромен брой неизбухнали снаряди остават под развалините и представляват реална заплаха
Огромен брой неизбухнали снаряди остават под развалините и представляват реална заплаха Снимка: EPA/БГНЕС

"Ще са необходими много години, за да бъдат обезвредени невзривените боеприпаси след руската инвазия."

Това каза министърът на вътрешните работи на Украйна, цитиран от NBC и БГНЕС. Денис Монастирски каза, че страната ще се нуждае от западна помощ, за да се справи с огромната задача, след като войната приключи.

„Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са избухнали, те остават под развалините и представляват реална заплаха“, каза Монастирски и подчерта, че ще отнеме години, за да бъдат обезвредени.

В допълнение към невзривените руски боеприпаси, украинските войски също са поставили противопехотни мини по мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да ги използват.

„Няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и Съединените щати да подготвят групи от експерти, които да разминират районите и съоръженията, които бяха подложени на обстрел“, каза Монастирски.

Той отбеляза, че друго голямо предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от руските обстрели - има мащабен недостиг на персонал и оборудване за справяне с пожарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Оставете Украйна, дайте да проверим какво плува в наши води, че вчера украинска мина е повредила кораб в Констанца. Нашите братя украинци са напускали около Одеса свободно плаващи мини и те са стигнали поне до Констанца, а Констанца е на 48 километра по права линия до границата с България. На въпрос от румънска страна за броя на мините, украинците са отговорили :"Колкото имахме, толкова пуснахме!"........Интересно ще става май.:(
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари