Глобяват русенските хирурзи, спасили живот - превишили правата си!?

0
Според Медицинския стандарт такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия /снимката е илюстративна/
Според Медицинския стандарт такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия /снимката е илюстративна/

МБАЛ-Русе може да бъде глобена заради това, че работещи в нея хирурзи са нарушили закона и са спасили човешки живот, без да имат необходимата за това специалност.

За това алармира по Дарик радио д-р Георги Тодоров от Русенската колегия на Българския лекарски съюз.

До поредния парадокс в родното здравеопазване може да се стигне, ако Здравната каса реши да се придържа в „буквата на закона“.
Според Медицинския стандарт, медиците са „превишили правата си“, тъй като такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност.

Вместо да постъпят по този начин и да отправят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев извършили животоспасяващата операция.
Става дума за случай от миналата седмица, когато след битов скандал в болницата бил приет 45-годишен мъж с опасност за живота и прободна рана от нож в сърдечната област.

Хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев, които били дежурни в момента установили, че на пациента не му остава много време и решили да действат. И успели да спасят пострадалия!
Сега, ако реши да действа според правилата, Здравната каса трябва да глоби и болницата, и опериращите лекари, защото отделението не е на необходимото ниво за подобни операции. Да не говорим, че в Русе кардиохирурзи няма.
„Колегите са направили това, което е трябвало“, лаконично коментира директорът на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов и добави, че за взимането на подобни решения хората трябва да се награждават, а не да се наказват.

„Спасяването на човешкия живот трябва да бъде водещото, а не принципи или правни норми“, каза още д-р Стоянов.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари