Хирурзи спасиха пациент с голяма аневризма на коремната аорта

1
Пациентът е имал и 80% запушване на бъбречните артерии
Пациентът е имал и 80% запушване на бъбречните артерии

Пациентът е имал и 80% запушване на бъбречните артерии

Съдовите хирурзи от УМБАЛ „Чирков“ извършиха сложна операция, при която спасиха пациент с аневризма на коремна аорта и 80% запушване на бъбречните артерии, съобщават от лечебното заведение.

За пациента проблемите започват още през 2022 г., когато лежи в Отделението по „Кардиология“ на УМБАЛ „Чирков“. След като получава неконтролирана артериална хипертония, неповлияваща се от медикаментозно лечение кардиолозите установяват стеснение по коронарните аретрии, правят стентиране, но едновременно с това откриват високостепенна стенозата на бъбречните артерии с 80% запушване на фона на аневризма на коремната аорта.

Извършва се неуспешен опит за стентиране на бъбречната артерия, след което пациентът е насочен към Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Чирков“. Нови изследвания потвърждават диагнозата и се пристъпва към оперативно лечение.

Съдовите хирурзи извършват сложна операция, при която едноетапно отстраняват аневризмата, заместват я с протеза и конструират втори байпас, преодоляващ запушването на бъбречната артерия, за да получи бъбрека адекватно кръвоснабдяване.

След тази процедура кръвното налягане на пациента се нормализира, хипертонията е овладяна и той е изписан на 4-следоперативен ден, без никакви усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари