Глобиха жена с 800 евро за публикуване на снимка на полицейска кола в нарушение

0
Тя е била глобена във връзка с наскоро приет закон, който защитава полицаите
Тя е била глобена във връзка с наскоро приет закон, който защитава полицаите

Жена от Югоизточна Испания бе глобена с 800 евро за публикуване на снимка на полицейска кола, която била паркирала на неподходящо място. Тя е била глобена във връзка с наскоро приет закон, който защитава полицаите. Ето какво съобщиха от „Раша тудей“ по случая.

Жената от град Петрер, Аликанте, която остана анонимна, е била принудена да плати 800 евро глоба за заснемането на полицейска кола, паркирана на паркинг място за инвалиди. Тя качила снимката във Фейсбук. Към нея добавила коментара: „Паркирайте си където си искате и дори няма да ви глобят“.

48 часа след публикуването на снимката властите издирили жената.

Според Закона за защита на гражданите на Испания, „неоторизираната употреба на снимки на полицаи, които може да застрашат сигурността на тях и техните семейства, както и на защитени съоръжения или полицейски операции“ е забранено. Провинилите се ги очаква глоба от 600 до 30 хиляди евро.

Говорителят на местната полиция Фернандо Портильо обясни, че полицаите трябвало да паркират на това паркинг място, защото са пристигнали там да се справят с акт на вандализъм в близкия парк и са бързали да хванат нарушителите. В такива ситуации на полицаите се налага да спрат където могат.

Снимката е била възприета като удар по „честта“ на служителите на реда и инцидентът е бил съобщен на градските власти поради същата тази причина, казва Портильо. Градската администрация предпочела да се наложи глоба, въпреки, че говорителят твърди, че от полицията са имали „друго решение на проблема“.

Законът, който бе приет на 1 юли и често е възприеман като „закон за запушване на устата“ също забранява протестите близо до сградите на Парламента и Сената, с глоби до 600 хиляди евро.

Обществото разглежда случая като поредния опит на испанското правителство да ограничи правото на изразяване. Той бе осъден от „Амнести интернешънъл“, чиито членове твърдят, че понякога е нужно да се снимат служителите на реда, за да са сигурни хората, че те не злоупотребяват с дадената им власт.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари