Глобиха над 100 родители за пропуснати ваксини на децата

0
Майките на две русенчета били убедени, че ваксините нанасят вреда
Майките на две русенчета били убедени, че ваксините нанасят вреда Снимка: iStock

Регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации.

Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна, съобщиха от Министерството на здравеопазването, предава „Монитор“

Санкциите са общо 5600 лева, уточниха от ведомството и конкретизираха, че за такова нарушение предвидената глоба е в размер на 50 лева. От там съобщиха, че има санкционирани и лични лекари, които са пропуснали да сложат ваксини на пациентите си, но не пожелаха да съобщят точния им брой.

Един от малкото санкционирани лекари е джипи от Шумен. Той е получил наказателно постановление за 100 лева, защото не е представил отчет за проведените имунизации.

Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Главният секретар на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Илияна Лозанова съобщи, че за периода 2013-2018 година са съставени 6 акта на родители, които не са осигурили провеждането на задължителни имунизации на децата си. И по шестте са издадени наказателни постановления на обща стойност 300 лева. Четири от случаите са от миналата година.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо, ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че по последни данни на МЗ има 51 случая на морбили. Те са в областите Благоевград – 40 човека, София-град – 7, София-област – 3, и Варна – 1 случай. По думите му най-много, 24 на брой, са децата между една и четири години. Други десет са бебета под една година, които все още не са навършили необходимите 13 месеца, за да бъдат ваксинирани. Шест от заболелите са деца между пет и девет години, две са между десет и четиринадесет, има и трима тийнейджъри. С морбили са се инфектирали двама на възраст между тридесет и пет и тридесет и девет години и един над 40 години.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи като спекулация информациите, че ваксините често дават нежелани странични резултати.

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той. По думите му спирането на детските помощи при липса на имунизации не работи добре. Ефектът от него бил само година-две.

Причината е, че бележка за ваксина се изисква веднъж годишно. Ако детето е във възрастта 1-2 години, когато се правят най-много имунизации, то може да не ги изпълни и въпреки това да има бележката. „Нашето предложение ще бъде срокът да е 3 или 6 месеца. Втората причина е, че законът се заобикаля, като се издават фалшиви бележки, макар и тези случаи да са изолирани“, посочи доц. Кунчев.

2 акта за деца до 3-годишна възраст в Русенско

Само за първото тримесечие на тази година са съставени два акта за административно нарушение на родители заради отказ от ваксинация на децата им в Русенско, съобщи началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ д-р Маргарита Големанова. И в двата случая става въпрос за малчугани под 3-годишна възраст. Майките им били категорични, че няма да имунизират децата си и били убедени, че ваксините нанасят вреда.

19 акта за отказ от имунизации са съставени на родители от РЗИ - Велико Търново. В повечето случаи отказаните ваксини са на малки деца и са: комбинираната петкомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, както и ваксината, която се поставя срещу рубеола и морбили. Обясненията на родителите били, че са чели в интернет за вредата и опасността от ваксините. По думите на инспектори имало и майки, които отказвали конвенционалните лекарства и тъпчели децата си с алтернативни цярове.

11 доктори санкционирани за две години

Единадесет лекари са били санкционирани в Бургаска област за две години заради пропуснати имунизации на пациенти, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От тях 10 са съставени през 2017, а един е през 2018 година. За същия период глоби от по 50 лева са отнесли общо 35 родители заради отказани ваксини.

Оказва се, че наложените глоби рядко променят решението на родителите.

Най-често родителите отказват имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, но има и такива, които отказват всички имунизации и реимунизации, на които подлежат децата им, сочат данните на здравните власти.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари