Глобиха кметицата на „Красно село“ с 15 000 лева

0
Росина Станиславова сама си платила хонорар по европроект
Росина Станиславова сама си платила хонорар по европроект Снимка: News.bg

Росина Станиславова сама си платила хонорар по европроект

Антикорупционната комисия наложи глоба от 15 000 лева на кметицата на столичния район „Красно селоРосина Станиславова заради това, че сама се определила за ръководител на европейски проект и сама си платила възнаграждение от близо 10 000 лева.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е установила конфликт на интереси и, наред с глобата, отнема в полза на държавата и хонорара на кметицата от 9981.46 лв. по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Случаят нашумя преди няколко месеца. На 16 април 2020 г. Столичният общински съвет даде съгласие районите в София, представлявани от кметовете, да кандидатстват самостоятелно или в партньорство за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Общият му бюджет беше 5.2 млн. лева. Най-много е получил район „Люлин“ – 462 000 лв., следва „Младост“ – 392 000 лв. и трети е „Красно село“ с 365 000 лева.

Росина Станиславова подписала такъв договор. На 7 май 2020 г. тя определила екип на проекта и със своя заповед се посочила за негов ръководител, възложила си допълнителни функции и е определила почасовото възнаграждение на екипа, като най-високата ставка била за самата нея.

На 22 май 2020 г. Станиславова отчела сама за себе си и за трима общински служители положен извънреден труд по проекта. В началото на годината тя отново издала заповед, с който си възлага допълнителни функции за изпълнение и отново си е определила размер на индивидуалната си почасова ставка. Така на финала кметицата си дала възнаграждение от близо 10 000 лева.

С тези свои действия Станиславова е реализирала конфликт на интереси, като е издала актове в свой частен интерес, а също е формирала права и облага за себе си в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност“, уточняват от КПКОНПИ.

При изслушването си от комисията Росина Станиславова заявила, че е нормално да бъде ръководител на проект, след като ръководи и цялата общинска администрация на район „Красно село“.

КПКОНПИ отхвърлила тезата на кметицата, че управляващият орган е бил запознат с всички участници в управлението на проекта, включително със самоличността на неговия ръководител.

Според практиката на Върховния административен съд, разпоредбите на ЗПКОНПИ не допускат нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. В случая, правилното и законосъобразно поведение е, при наличие на частен интерес, свързан с едновременното упражняване на правомощията ѝ като кмет на район „Красно село“ и дейността като „Ръководител на проект“ по договор, по който същият район е бенефициент, Станиславова да предостави функциите си като ръководител на проекта по европейска програма на друго длъжностно лице от общинската администрация, или да се отведе от изпълнението на правомощията ѝ на кмет. В хода на производството не са открити и данни тя да е отправила запитване към Управляващия орган (като оправомощен разпоредител с бюджетни кредити) дали поведението ѝ съставлява конфликт на интереси“, съобщават от комисията.

Решението на КПКОНПИ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред съда. Ако бъде потвърдено, това може да послужи за основание Росина Станиславова да бъде освободена от длъжност, освен ако Конституцията не предвижда друго.

След като случаят нашумя, „Демократична България“ сне доверието си от Росина Станиславова, която беше издигната за поста от коалицията, защото тя е “създала морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари